Beogradu nedostaju hoteli za mlade

Mnogo je razloga što turisti dolaze u Beograd. Smeštajni kapacitet našeg grada trenutno je skoro 10 hiljada soba, a hoteli se i dalje otvaraju. Međutim, nedostaju hoteli za mlade.

Tokom proteklih godinu dana u Srbiji je otvoreno više od 30 hotela, a najavljena je i izgradnja novih za 2020. Najviše stranih turista zainteresovano je za glavni grad, koji je od 2018. bogatiji za 1.370 novih smeštajnih jedinica u 12 hotela. U Beogradu ima mnogo objekata sa četiri zvezdice, ali nedostaju smeštajni kapaciteti nižeg ranga u kojima bi boravili mladi. Osamdesetih godina ovde je dnevno boravilo po deset hiljada mladih, a sada nemamo nijedan hotel za školske i studentske ekskurzije.

Direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije "Hores" Georgi Genov ističe da Beogradu nedostaju veliki hoteli za smeštaj učenika i studenata koji dolaze na ekskurzije.

"Nedostaju hosteli sa 200-300 mesta. Imamo samo četiri hotela sa pet zvezdica i pet hotela sa jednom i dve zvezdice, a ostali su sa četiri i tri zvezdice", navodi Genov.

Naše gostoprimstvo nadaleko je poznato i stranci koji dolaze puni su pozitivnih utisaka. Najviše ih privlači prirode atrakcije, čari noćnog života i kulinarski specijaliteti ali na ponešto se i žale.

"Gosti kritikuju hotelijere za higijenu u objektima, a visoku ocenu – 4,5 dobijamo kada je reč o bezbednosti i gastronomskim uslugama", kaže Genov.

Da bi srpska prestonica mogla da bude konkuretna na međunarodnom tržištu, stalno se usavršava postojeći kadar u hotelima i restoranima. Iako postoje takozvana zimska i letnja sezona, hoteli moraju da nadoknade troškove koji postoje cele godine.

Kategorizaciju hotela obavlja Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i svaki objekat morao bi da ispunjava određene uslove.

Prema rečima Genova, u novom zakonu stajaće odredba o "tajnom gostu" koji će proveravati u ime "Horesa" da li hotel radi prema standardu koji odgovara broju zvezdica koje nosi. Sa tom praksom počeće se od naredne godine, dodaje Genov.

U Beogradu su ostala samo četiri nerekonstruisana hotela. Nadležni najavljuju brzu obnovu i kažu da će do kraja sledeće godine prestonica imati 10 hiljada soba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво