Kukuruz u Banatu brže zri, kakva će biti cena

Topli talas se nastavlja i narednih sedam dana. S obzirom da uskoro treba da počne berba kukuruza, proveravali smo kako su vremenske prilike u Banatu uticale na ovogodišnji rod, imajući u vidu i dug kišni period na početku leta.

Zbog različitih vremenskih uslova tokom vegetacije, stanje kukuruza se razlikuje od regiona do regiona. Ima parcela gde je kukuruz u fazi voštane zrelosti, a ponegde su klipovi suvi i oboreni, što je znak da je zrenje završeno.

Goran Grujić, poljoprivrednik iz Novog Bečeja, smatra da će ove godine berba početi još u avgustu, što je bar dve nedelje ranije od uobičajenog termina.

"Brže zri od ove toplote. Svakog dana, iz dana u dan vidi se da zri, kako da kažem. Za koji dan će početi i te ranije sorte da se beru za kotarke", kaže Goran Grujić.

Na najave da će prinosi biti slični prošlogodišnjima, reagovalo je i tržište, pa se prva zaključena cena novog kukuruza "na zeleno" ovih dana na Produktnoj berzi bila 13 dinara i 30 para za kilogram sa rokom isporuke u oktobru. To je dinar i 70 para manje od aktuelne cene prošlogodišnjeg roda.

Pera Vujackov poljoprivrednik iz Novog Bečeja, očekuje da će trgovanje početi u tim okvirima.

"Mislim da će za ovu godinu cena biti relativno niska, s obzirom na to da je rod dobar. Prema tome, uvek je tako i bilo da kad je rod dobar cena pada. Tako da tu 13,50 do 14,00 dinara, ja mislim da više neće biti, po metru", navodi Pera Vujackov.

Dosta kišnih dana tokom vegetacije doprinelo je i razvoju bolesti na kukuruzu. Primećuju se posledice napada grinja, ali i štete od kukurznog plamenca. Na oštećenim delovima klipa naseljavaju se paraziti što doprinosi produkciji mikotoksina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво