Svinjska kuga prazni obore u mladenovačkim selima

Pre šest dana i u Srbiji je potvrđena afrička kuga svinja. Bolest se pojavila na četiri farme u tri mladenovačka sela – Rabrovcu, Velikoj Krsni i Kusatku u prečniku od tri kilometra gde je proglašeno zaraženo područje.

Prazni su obori u porodici Stevanović u mladenovačkom selu Velika Krsna. Veterinari su usmrtili četiri odrasle svinje i 25 prasića. Vlasnica kaže da su svinje bile zdrave, ali sve je urađeno preventivno čim su kod komšije uginule dve svinje.

"On je zatrpao, međutim kada je došao ujutru i treća svinja je otišla i on je morao da reaguje", kaže Dragana Stevanović iz Velike Krsne.

"Došli su, pobili, potovarili i oterali, isplata će da bude. Dvanaest krmača i 18 prasića", ističe Zoran Gajić iz Velike Krsne.

U selu su svi uznimereni. Interesuje ih uzrok, jer su svinje hranili kao i uvek.

"Sumnja se da je svinja kupljena sa druge farme", kaže Dragana Stevanović.

Radoslav Obradović iz Velike Krsne kaže da svinje smeju da kolju, ali da to mora da se radi u prisustvu veterinara koji uzima krv i uzorak, kao i uzorak na trihinolozu.

Gajići su ostali bez 33 životinje. Živeli su od toga, ali "ako mora, mora, država je naredila". Kamion hladnjača odlazi i u komšijino dvorište. Tu je i policija za svaki slučaj. Prazni obori sve više bole.

Zoran Gajić objašnjava da će svinje ponovo moći da gaje posle 45 dana ako se kuga ne pojavi u krugu, ako se pojavi onda se produžava zabrana.

"Ne mogu da se žalim, lepo su nam isplatili ljudi, kako dolikuje. Jedino nam je žao naše stoke", naglašava Dragana Stevanović.

Od svinjske kuge nema vakcine i leka, a zarazna je. Na okolnim pijacama zabranjena je prodaja svinja, kao i u selima. Stoka i živina se mogu gajiti. Moglo bi, rekli su im, da se meso koristi ako se termički dobro obradi, ali nikome nije do toga jer su veterinari ispraznili i zamrzivače.

I sve se nadgleda. Gde god ugine životinja, a toga ima još, nema poštede za čitav komšiluk. U obližnjem Rabrovcu zamrla je i velika farma i mnogi obori. Ali, kažu, tamo je već prestalo uginuće.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво