Beograd i Novi Sad među pet liderskih eko-sistema u Evropi

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, sastao se sa Hui Čen, izvršnom potpredsednicom Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju (CEATEC), i predstavio investicione potencijale Srbije u oblasti inovacija i novih tehnologija, saopšteno je iz kabineta ministra.

Nenad Popović je istakao da je izvoz IT usluga iz Srbije u prošloj godini dostigao novi rekord od milijardu i 135 miliona evra.

"Taj rekord oboren je uz rast izvoza od čak 26 odsto u odnosu na 2017. godinu", naveo je Popović i dodao da Srbija ulaže 60 miliona evra u šest objekata kapitalne inovacione infrastrukture u univerzitetskim centrima u Srbiji.

"Sa ovim ulaganjima i obrazovanjem većeg broja inženjera i budućih tehnoloških preduzetnika, Srbija postaje inovacioni lider u ovom delu Evrope", naveo je Popović.

Ističe da je Srbija, ove godine, prvi put, postala deo najrelevantnijeg istraživanja o startap ekosistemu na svetu u okviru izveštaja "Global Startup Ecosystem", koje sprovodi američka organizacija "Startap Džinome" iz San Franciska.

"U analizi koja je obuhvatila preko 50 najrazvijenijih svetskih ekosistema, Srbija je jedina zemlja u okruženju koja je deo ovog istraživanja, i ocenjena je najboljim ocenama – 10 za rast investicija i 9 za rast ukupnog broja startap kompanija", ukazao je ministar.

Dodaje da su Beograd i Novi Sad prepoznati su kao jedinstven startap ekosistem, da su pored Londona, Tel Aviva, Barselone i Helsinkija, svrstani među pet liderskih ekosistema u Evropi.

"Kao ključna prednost srpskog ekosistema identifikovana je talentovana radna snaga i visoko-kvalitetan inženjerski kadar, koji je svrstan među pet najboljih u svetu", rekao je Popović.

Istakao je da su veštačka inteligencija, robotika, automatizacija, internet stvari, i primena drugih najsavremenijih tehnologija, ali i sve popularnije kreativna industrija, prostor u kojem Srbija razvija svoj novi industrijski i privredni identitet.

"Zato pozivam kineske i evropske investitore da što više ulažu u Srbiju, jer je naša zemlja, a to tvrde najrelevantnije svetske organizacije, budući razvojni centar za nove tehnologije i nova znanja koje će menjati svet", naveo je Popović.

Ukazao je da su odnosi Srbije i Kine na najvišem istorijskom nivou i da je to direktna zasluga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika NR Kine Si Đinpinga.

Izvršna potpredsednica Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju, Hui Čen, navela je da ova organizacija uočava ubrzani inovacioni razvoj Srbije i da je zainteresovana da usmerava kineske privrednike da ulažu u Srbiju, posebno u oblasti inovacija i novih tehnologija.

Istakla je da CEATEC planira otvaranje trgovinskih centara širom Evrope koji će služiti kao kanal evropskim kompanijama za ulazak na kinesko tržište.

"Takvi centri već su uspostavljeni u Nemačkoj i Poljskoj, a razmatra se i uspostavljanje takvog centra u Srbiji", navela je Čenova.

CEATEC je asocijacija za kinesko-evropsku trgovinsku i ekonomsku saradnju koja je osnovana 2000. godine od strane Ministarstva privrede NR Kine.

Glavni zadatak udruženja je promocija i istraživanje potencijala saradnje između Kine i Evrope.

Delegaciju ove asocijacije koja boravi u Beogradu čini 18 kompanijskih lidera iz različitih oblasti industrije, uključujući građevinu, trgovinu, tehnologiju i investicije.

broj komentara 0 pošalji komentar