Krijumčari na Dunavu špijuniraju policiju

Oko 255 tona krijumčarene nafte zaplenjeno je prošle godine, a samo u jednom teretnom brodu, policija je pre nekoliko dana u blizini Pupinovog mosta otkrila 220 tona nafte. O tome koliko su krijumčarenja česta i kojim se trikovima krijumčari služe, za Jutarnji program RTS-a govorio je šef rečne ekipe Uprave carina Veljko Kondić.

Krijumčari na Dunavu imaju brze čamce, dobro su organizovani, rade u manjim grupama, a radio i mobilnim mrežama špijuniraju policiju i carinike.

Šef rečne ekipe Uprave carina Veljko Kondić kaže da policija i carina sarađuju na visokom nivou kada je u pitanju razmena informacija, planiranje i realizacija akcija.

Ipak, krijumčari nafte su, nažalost, prisutni.

"Dešava se da u različitim periodima i na različitim podučjima, brodovi sakrivaju i isporučuju našim ljudima krijumčarenu naftu. Uglavnom se radi o stranim posadama, ali ima i domaćih. Roba svakako završava na našem području", ističe Kondić.

Šverc naftnih derivata Dunavom je najzastupljeniji, ali ne i jedini.

"Aktuelna je akcizna roba odnosno cigarete. Susretali smo se i sa švercom pšeničnih proizvoda", kaže Kondić.

Najčešće se za krijumčarenje upotrebljavaju brodovi iz starih flota jer pružaju ogromne mogućnosti za sakrivanje, objašnjava Kondić.

"Na takvim brodovima, krijumčari vrše velike prepravke koje je teško uočiti. Izdvojio bih ukrajinske brodove. To je veoma stara flota i brodovi su ogromni. Potrebna nam je veština i znanje da pronađemo nešto na njima. Najčešće prevoze rude", navodi šef rečne ekipe Uprave carina.

Kada uđe u Srbiju, krijumčarski brod se na određenim pogodnim područjima susretne sa našim baržama na koje se u toku plovidbe prebacuje nafta.

"Ranije se to obavljalo na prostiji način. Kako ih mi otkrivamo, tako nastaju nove metode", objašnjava Kondić.

Kada se naftni derivati sa brodova izvuku na kopno, krijumčari koriste i drumski prevoz.

Nedavno je u Kovinu otkriven kombi koji je prevozio dve tone krijumčarene nafte. U kombiju je pronađena i prateća oprema koja je neophodna za pretakanje nafte, kao što su različite pumpe i dugačka gumena creva.

Krijumčarenja su zabeležena i na Savi i na Tisi.

Pored krijumčarenja, na srpskim rekama se dešavaju i druga krivična dela.

"U poslednje vreme izražene su pljačke u smislu penjanja na brodove i uzimanja rezervnih delova. To se radi na brodovima koji na sidrištu čekaju utovar ili istovar. Veoma je zastupljeno u lukama u Novom Sadu, Pančevu i Smederevu", rekao je Veljko Kondić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво