Ponovo subvencije za stambene kredite

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita počela je, posle gotovo mesec dana zastoja, da prima zahteve. Kako su zahtevi za odobravanje ovih kredita mnogo veći od mogućnosti države, novac bi mogao da se potroši i pre kraja septembra, ocenjuju stručnjaci.

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita za te namene u naredna tri meseca ima na raspolaganju 470 miliona dinara, što je dovoljno za, kako kažu, oko 1000 kredita.

"Tražnja je izuzetno velika. Pretpostavljam da je tu i dosta zahteva koji nisu mogli biti realizovani u poslednjih mesec dana, koliko su krediti bili obustavljeni tj. prijem novih zahteva, tako da sada obrađujemo te zahteve. Interesovanje je izuzetno veliko i naravno da postoji mogućnost da kada predviđenih 470 miliona dinara, koji su predviđeni za ovaj kvartal, budu potrošeni da opet bude obustavljen prijem novih zahteva", rekao je Aleksandar Jović iz Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

U proteklih mesec dana, koliko zahtevi nisu primani, samo u jednoj banci na čekanju je bilo više od 100 zahteva.

Većina ih je danas prosleđena Nacionalnoj korporaciji.

Ipak, kažu u bankama, bilo je i onih koji nisu mogli da čekaju da Korporacija počne da prima zahteve.

"Klijenti, kada potpišu predugovore sa prodavcem nekretnine, jednostavno se obavežu da će u određenom roku isplatiti svoja sredstva. Iako smo mi mnogim klijentima sugerisali u startu, znajući da postoje problemi, da u startu idu na komercijalne kredite, neki su ipak želeli da pokušaju sa subvencionisanim kreditima. MeĆutim, kako je vreme prolazilo i kako je taj problem duže trajao klijenti su, ipak, kada su bili pritišnjeni obavezama, pribegavali ovom alternativnom rešenju tj. komercijalnim kreditima", objasnio je Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete Ženeral banke.

Za ovu godinu je u budžetu za subvencije stambenih kredita izdvojeno 3 i po milijarde dinara.

Međutim, deo je za kredite vojsci, zdravstvu i prosveti, pa je za mlaće od 45 godina, koji imaju pravo na te kredite, predvićeno oko 1,9 milijardi dinara.

Kako se pokazalo da je to malo, potrebno je, ili rebalansom budžeta ili budžetom za narednu godinu, izdvojiti više para za te namene, slažu se i bankari i nadležni u  Nacionalnoj korporaciji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи