Ekonomski efekti novog auto-puta

U nedelju se za saobraćaj otvara deo auto-puta "Miloš Veliki", od Obrenovca prema Čačku, čime će se značajno rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, ali će u velikoj meri uticati na ekonomski i privredni razvoj čitave zapadne Srbije. Šta očekuju u mestima pored kojih moderna saobraćajnica prolazi?

Puštanjem u saobraćaj "Miloš Veliki" mnogo veću korist imaće stanovnici mesta pored kojih moderna saobraćajnica prolazi. Autoput će u velikoj meri uticati na ekonomski i privredni razvoj čitave zapadne Srbije.

Pored novog auto-puta Ubljani su na površini od 112 hektara izgradili novu industrijsku zonu, i tu već radi italijanska fabrika obuće. Ub je odjednom postao interesantan i investitorima u samom gradu. 

Izgrađen je novi hotel, a povećan je broj stanovnika, pa su nikle 34 stambene zgrade. Novim auto-putem iz Tamnave u svet krenuće i prehrambeni proizvodi.

"Mlekara 'Ub' već duži vremenski period distribuira svoje proizvode na teritoriji cele Srbije, takođe u Rusiji, Belorusiji i Crnoj Gori. Za nas je jako bitno, pogotovo kad su mlečni proizvodi u pitanju, da distribucija bude brza", rekla je Suzana Janković ispred mlekare "Ub".

Novu industrijsku zonu imaju Ljig i Lajkovac. U Ljigu 30 godina nije izgrađena ni jedna fabrika. I dok čekaju prve investitore, autoput im već donosi blagodet u seoskom turizmu gde su domaćinstva puna gostiju.

Još veću posetu očekuju u svim centrima turističke regije Zapadna Srbija, posebno na Zlatiboru.

"U turističkoj regiji Zapadna Srbija, koja je posle Beograda najposećeniji kraj Srbije, ostvarimo oko milion i po registrovanih noćenja godišnje. Učešće stranih turista je oko 25 posto. Mi smo ove godine imali 15 posto porast stranih turista i svakako da aktiviranje auto-puta, odnosno kraće vreme putovanja od našeg glavnog grada, od Novog Sada do regije je izuzetno značajno za nas", izjavio je direktor TO regije Zapadna Srbija Miroslav Rađen.

A u Čačku sve je više firmi koje se bave međunarodnim transportom. Iz Preljine sad će lakše do Beograda.

"U transportu zaista važi ona rečenica da je vreme novac. Samim tim se i smanjuju i troškovi usluga, povećava se kvalitet usluga prema klijentima i takođe se, što je najvažnije, povećava efikasnost naših usluga", ističe Tijana Kurćubić iz kompanije "Roleks trans Čačak".

Auto-put "Miloš Veliki" garant je bolje budućnosti i bržeg privrednog razvoja, ocenjuju i drugi privrednici u zapadnoj Srbiji. Njegova važnost je i u tome što ekonomski bum naročito očekuju u nerazvijenim opštinama ovog regiona.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи