Lajkovac očekuje novi privredni zamah zbog Koridora 11

U Lajkovcu, gde je i počela izgradnja auto-puta "Miloš Veliki", koji se u nedelju svečano otvara, očekuju novi privredni bum kao nekada posle prolaska pruge kroz njihov grad i Ibarske magistrale u neposrednoj blizini.

I Mile, i uski kolosek sa Ćirom, bili su inspiracija Radovanu Belom Markoviću da napiše roman "Lajkovačka pruga". O auto-putu koji prolazi pored Lajkovca, još nema romana ali književnik razmišlja.

"Nije uzalud rečeno da je selo sa rđavim putevima kao seljak u dronjavom odelu. Otuda i ova velelepna magistrala po imenu Miloša Velikog će pomoći da se Srbija ne skriva od sebe same i od sveta, da pokaže svu svoju lepotu", smatra Radovan Beli Marković.

Lajkovačka petlja u Nepričavi najveća je na Koridoru 11. Privrednici je već nazivaju kapijom zapadne Srbije.

"Naš glavni interes u izgradnji auto-puta bilo je to što smo isporučivali kamen za izgradnju deonice auto-puta od Uba prema Obrenovcu. Mi smo se dobro organizovali, otvorili smo i ovaj drugi kamenolom, radili smo u dve smene", ističe Radiša Mitrović, zamenik direktora "Iva agrar".

U lokalnoj samoupravi odavno znaju koliko je važna moderna saobraćajna infrastruktura za razvoj kolubarskog kraja.

"Svi u Lajkovcu Koridor 11 poredimo sa prugom uskog koloseka, koja je pre čitavog veka prolazila kroz naše malo mesto i koja je doprinela tome da se Lajkovac početkom 20. veka razvija tolikom brzinom da su ga često poredili sa gradovima srednjeg zapada u SAD", podseća predsednik opštine Ljig Andrija Živković.

Gradnja Miloševog auto-puta pre devet godina počela je baš u Nepričavi kod Lajkovca. Svi su očekivali da će ta deonica do Uba, dužine 12 kilometara, prva biti završena.

Zbog nekvalitetnih radova rađeno je iznova 2,5 kilometra auto-puta. Radovi su izvođeni i noću, da bi auto-put bio otvoren u nedelju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво