"Merkator" prodaje dva šoping-centra u Srbiji

Kompanija "Merkator" počela je prodaju 13 tržnih centara, jednog u Sloveniji i 12 u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, čime je nastavila primenu strategije za smanjenje dugovanja "Merkator Grupe".

"Merkator" je prošle godine prodao 10 šoping centara u Sloveniji austrijskom investitoru "Supernova", a sada prodaje šoping centar u Kopru, kao i četiri nekretnine u Hrvatskoj, šest u BiH i dve u Srbiji, javlja ljubljanski Dnevnik.

Sve nekretnine se prodaju po principu zakupa, što znači da će "Merkator" ostati zakupac nekretnina koje trenutno poseduje, prenosi agencija STA.

Prodaja objekata je deo strategije iz 2014. godine, kada je odlučeno da se kroz projekat monetizacije imovine smanji dugovanje "Merkator Grupe" i omogući njen dugoročni razvoj i ulaganje u osnovnu delatnost poslovanja - maloprodaju robe široke potrošnje. 

Strateški cilj kompanije je da se na taj način ide ka daljem snižavanju dugova, kako bi se do 2021. obezbedila finansijska sredstva za nova investiciona ulaganja u razvoj korporativnog biznisa.

"Merkator Grupa" je u poslednje dve godine povećala EBITDA (profit pre nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija) u okviru koje posluju IDEA prodavnice, Roda marketi i Merkator hipermarketi, za više od 72 odsto, odnosno sa 62,3 miliona evra na 107,5 miliona evra. 

"Merkator Grupa" je uspela da snizi dug za skoro 200 miliona evra, što je doprinelo tome da odnos neto duga i EBITDA, sa 14,1, bude snižen na ispod 6.

"Merkator" je poslovao u sastavu hrvatskog koncerna "Agrokor", koji je u aprilu prestao da postoji pod tim imenom zbog ogromnih dugovanja, a njegovo poslovanje preuzela je novoosnovana "Fortenova Grupa".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво