Brnabić: Ključni problem nedostatak radne snage

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima udruženja metalske i hemijske industrije Privredne komore Srbije sa kojima je razgovarala o tome kako ostvariti dinamičniji i održivi privredni rast. Ana Brnabić je za Tanjug posle sastanka, kome je prisustvovao i predsednik PKS-a Marko Čadež, rekla da je nedostatak radne snage u ovom trenutku ključni problem u Srbiji.

Ana Brnabić je na sastanku predstavila mere na kojima Vlada radi, među kojima je najvažnije uvođenje dualnog obrzovanja što su, naglašava, kompanije pozdravile.

Kompanije smatraju, dodaje premijerka, da je dualno obrazovanje jedna od najboljih i najpraktičnijih stvari u reformi sistema obrazovanja u poslednjih nekoliko decenija, te najavila dalje širenje, odnosno uvođenje dualnog obrazovanja u visokoškolske ustanove.

"Mi smo takođe učili od drugih država tako da smo značajno liberalizovali naše radne dozvole. Promenili smo ove godine i Zakon o strancima i Zakon o zapošljavanju stranaca. Uvodimo tu elektronski sistem za izdavanje radnih dozvola. Tako da ćemo i mi imati mnogo fleksibilniji sistem", kaže predsednica Vlade.

Očekuje i da će, pored uvođenja dualnog obrazovanja, u Srbiji biti veći priliv kadrova.

"Nadamo se zbog svega što radimo i da će što veći broj ljudi da se vraća u Srbiju", rekla je Brnabićeva.

Upitana koliko su zabrinjavajući podaci o nedostatku radne snage u Srbiji, Brnabićeva je rekla da, nažalost, država nema dovoljno podataka da bi se tačno razumele razmere tog problema.

"S jedne strane imate nezaposlenost koja je sada oko 11 odsto, dvostruko manja nego 2012. i 2013. godine, ali ako poredite sa EU i dalje smo zemlja u kojoj je relativno visoka nezaposlenost. Imamo relativno visoku nezaposlenost, s druge strane privreda ima problem radne snage", navodi premijerka.

Dodaje da moraju da se ukrste ta dva podatka kako bi se uvidelo kako može da se pomogne ljudima da lakše nađu posao jer su, navodi, privredi očigledno potrebni kadrovi.

Navela je da će se sagledati da li pored klasičnog, formalnog obrazovanja može da se učini još nešto u sistemu neformalnog obrazovanja otvaranjem trening centara i prekvalifikacijama.

Dobra saradnja s Vladom

Marko Čadež je za Tanjug rekao da predstavnici PKS-a imaju jako dobru saradnju sa premijerkom i njenim timom u okviru Saveta za rast BDP-a, kao i da se na današnjem sastanku govorilo o problemima koje se tiču metalske i hemijske industrije, o problemima u različitim sertifikacijama, akreditacionim telima, kao i tome šta još Vlada dodatno može da učini da bi pomogla tim sektorima.

"Pričali smo o problemu kvalifikovane radne snage koji danas nije problem samo Srbije nego i čitave Evrope. Dobili smo dobra uveravanja da se na tome radi, na nekim rešenjima koja, takođe, nisu specifična samo za Srbiju, već su ih uvodile i druge zemlje i to je bilo dobro čuti", rekao je Čadež.

Naglasio je da Vlada sluša privredu i reaguje menjanjem propisa kako bi se zaista olakšalo poslovanje.

Najavio je da će posle današnjeg prvog susreta sa predstavnicima metalske i hemijske industrije takvi sastanci biti organizovani i sa predstavnicima drugih industrija.

"Ići ćemo u usluge, ne samo u proizvodnju", rekao je Čadež i naveo da je globalni problem pad potražnje u EU i trgovinski ratovi u svetu i da Srbija nije izolovana od takvih trendova.

"Nismo izolovani, to ćemo osetiti i zato je bitno da razgovaramo i nalazimo rešenja koja mogu da nam pomognu da zajedno prevaziđemo probleme koji mogu da nas zadese", rekao je Čadež.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво