Kragujevac, koliko su efikasni finansijski podsticaji za samozapošljavanje

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je oko 527.000 lica, što je za oko 2,7 odsto manje nego u istom peridu lane. Tome doprinose aktivne mere zapošljavanja u lokalnim samoupravama. Tako su Nacionalna služba i grad Kragujevac, u ovoj godini za te namene izdvojili 12,8 miliona dinara.

Od oko 17.000 nezaposlenih Kragujevčana, gotovo četvrtina, starija je od 50 godina.

Među njima je i Milan Radojević, bivši radnik "Zastava tapacirnice". Posle četiri godine na birou, dobio je sredstva za samozapošljavanje. 

"Da otvorim firmu koja bi se bavila izradom lične i zaštitne opreme, ustvari HTZ opreme, a kasnije da se postavi neki osnov ili temelj da se napravi zaštitna radionica", rekao je Radojević.

Kroz programe finansijskih podsticaja za samozapošljavanje, poslodavce i javne radove, zaposleno je 80 ljudi.

Sve veći broj firmi, koristi i subvencije države od 150.000 dinara, a posao dobijaju teže zapošljiva lica.

"Imamo 43 zaposlena, osam koji su u ovom programu, to je 51. Sedamdeset posto je invalida", navela je Danica Vukosavljević iz "Sredo tekstila" iz Kragujevca.

Nemanja Dimitrijević iz JKP Šumadija Kragujevac kaže da su toj firmi uvek potrebni radnici.

Projekat grada i Nacionalne službe, pokazao se kao dobar, jer su sredstva od oko 13 miliona dinara, podeljena. Pojedinci se odlučuju za različite delatnosti, a sprovode se i prekvalifikacije prema potrebama tržišta.

"To su uglavnom uslužne delatnosti, mada imamo i proizvodnih zanimanja, imamo advokatskih kancelarija, stomatoloških ordinacija, intelektualnih usluga", navela je Gorica Bačanin, direktorka Filijale NSZ Kragujevac.

Radimir Erić, član gradskog veća za privredu istako je da se sprovode obuke i doobuke.

"Čak sprovodimo i da tako kažem, neformalno obrazovanje, da bi radnici što pre odgovorili zahtevima poslodavaca", dodao je Erić.

Podsticajne mere, smanjile su nezaposlenost u Kragujevcu. Na birou je oko 17.000 ljudi, gotovo hiljadu i po manje nego lane.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи