Poskupeli turistički aranžmani, da li je kriv novi zakon

Ono što je po stupanju na snagu novog Zakona o trgovini na prvi pogled izgledalo kao popust za putnike, iz agencija ipak najavljuju poskupljenja aranžmana. U nekim agencijama tvrde da na više cene umonogome utiče ponuda i potražnja, a ne obračun po srednjem kursu NBS.

U većini turističkih agencija na tablama stoje dva kursa. Prodajni kurs poslovnih banaka i srednji kurs Narodne banke Srbije. Za one koji ulaze u agencije važe oba, jedan za aranžmane pre novog zakona, drugi od juče, kažu u Juti.

Kako naglašavaju, oni koji su rezervisali putovanje pre stupanja na snagu novog zakona, plaćaju na osnovu ugovora koji su potpisali.

"Za sve koji su aranžmane rezervisali pre 31. jula, potpisali ugovor sa nama i platili jedan deo, moraju da plaćaju po prodajnom kursu poslovne banke", kaže Andrej Todorović iz "Kon–Tikija".

Dodaju da će bez obzira na razliku u kursu letovanje biti skuplje.

Milan Lainović iz agencije "Belvi" ukazuje da će cene arnažmana biti veće za jedan do dva odsto zbog novih troškova.

Pojedine agencije podižu cene i za pet odsto. Njihova računica je da su po aranžmanu od 500 evra na gubitku oko 2.000 dinara. S druge strane, u nekim agencijama ističu da na formiranje cena najmanje utiče novi zakon.

Prema rečima Andreja Todorovića, cena zavisi od ponude i potražnje. "Ukoliko je veća potražnja, to je cena veća i obrnuto", navodi Todorović.

Troškovi agencija će narednih dana biti veći, kako tvrde, zbog štampanja novih cenovnika, moraće da zaposle dodatne ljude koji će raditi na promeni cena, a to sve, kažu, košta.

"Mi nismo danas povećali cene, ali ćemo morati u narednom periodu. To su ozbiljni troškovi na nivou velikih brojeva", tvrdi Lainović.

U agencijama još nisu podvukli crtu, ali već sada znaju da se broj putnika za Egipat povećava iz godine u godinu. Neke beleže i 6.000 putnika više nego prošle godine. Da li će se novo poskupljenje odraziti na broj putnika, kažu, tek će se videti.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво