Jabuke iz Srbije od novembra na kineskom tržištu

Srbija će od novembra, osim svinjetine, u Kinu izvoziti i kukuruz i jabuke. Sporazum o tome je u Pekingu potpisao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sa Generalnim direktoratom kineske Carine.

Branislav Nedimović je istovremeno predao Generalnom direktoratu kineske Carine aplikacije srpskih kompanija koje žele da izvoze svinjsko meso u tu zemlju.

"Ovo bi trebalo u ogromnoj meri da poveća trgovinsku razmenu u poljoprivredi između Srbije i Kine", izjavio je Nedimović za RTS u Pekingu.

Srpski ministar se sastao i sa predstavnicima najvećeg uvoznika voća i povrća u Kini, agro-marketom "Sinfadi".

"Sa njima smo dogovorili da otvore predstavništvo u Srbiji kako bi što lakše roba iz Srbije koju smo ugovorili mogla da stigne na prostor Kine", objasio je Nedimović.

Kako je najavljeno, u Srbiju bi u novembru trebalo da dođe inspekcija iz Kine, koja će proveriti da li srpske firme ispunjavaju standarde za izvoz svinjetine i mleka.

Srpski ministar poljoprivrede se u Pekingu sastao i sa kineskim ministrom za vodne resurse E Đingpingom, sa kojim je potpisao sporazume o saradnji u oblasti ranog upozoravanja na poplave i izgradnji sistema za zaštitu od bujičnih poplava.

Srbija je do sada u Kinu izvozila maline, kupine, vino, kao i goveđe meso.

Do kraja godine u Kinu bi trebalo da krenu i srpski kukuruz, jabuke i 50.000 tona svinjskog mesa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво