Privrednici uče poslanike kako da budu ekonomski ambasadori

Skupština Srbije i Privredna komora potpisale sporazum o saradnji prilikom pripreme zakona iz oblasti privrede, ali i u oblasti tzv. parlamentarne diplomatije. To znači da će Komora pripremati parlamentarce pred odlazak u inostranstvo i susrete sa potencijalnim ulagačima. Ekonomisti pozdravljaju saradnju i upozoravaju da sporazum ne sme da ostane mrtvo slovo na papiru.

Dvesta pedeset poslanika, 250 potencijalnih privrednih ambasadora sedi u srpskom parlamentu. Prilika za to su inostrane posete parlamentarnih delegacija, kada su im sagovornici neretko privrednici.

"Ono što nas uvek pitaju zainteresovane strane za investicije u našu državu, a to je koji je to hodogram, redosled radnji i kome prvo da se obrate kada iskažu svoju želju", objašnjava predsednica skupštine Maja Gojković.

Da pitanja ne ostaju bez odgovora, parlamentarci će imati savetnike iz institucije sa 160 godina iskustva.

"Eto, mi smo ta institucija gde se oni nama obrate i možemo da preuzmemo takav upit, da ga obradimo, da pozovemo te ljude ovde i da nastavimo sa njima to da radimo na tom poslu. Da li žele da investiraju ovde, da li žele da nađu partnersku kompaniju, da li žele da kupe neku kompaniju, eventualno neki proizvod ili dobavljača", ukazuje predsednik PKS Marko Čadež.

Usluge stručnjaka Komore biće besplatne, što se vidi kao pomak u odnosu na ranije modele ekonomske diplomatije koji nisu dali rezultate, a mnogo su koštale državu.

"Meni je drago da sad idemo sa, siguran sam, jednim jeftinijim modelom tako što bi, verujem, kada se npr. zakaže odlazak delegacije timovi PKS mogli da pripreme kakva je bila do sada saradnja Srbije sa tom zemljom, ali bi, verujem, bilo još korisnije šta bi mogla da bude buduća saradnja Srbije sa tom zemljom. Kako će to PKS da zna - pa tako što sluša glas svojih članova, sluša glas privrede", napominje Slobodan Aćimović sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

A da se glas privrede ne sluša dovoljno kada se donose zakoni česta je zamerka stranih investitora. Otuda drugi deo sporazuma predviđa prisustvo predstavnika Komore u radu skupštinskih odbora i pripremi javnih slušanja.

"Jedno je kada sedite i razmišljate o zakonu na nekom apstraktnom nivou, a drugo je kada imate od privrede tačno definisane stvari šta je ono što na terenu ne funkcioniše. To je ono što mi želimo da unesemo, da dobiju zaista pravu sliku kako određeni zakonski predlog ili zakon utiču na svakodnevno poslovanje, svakodnevni život privrednika", dodaje Čadež.

Aćimović ukazuje da je normalno i prirodno da su poslanici ljudi različitih struka i obrazovanja, te nemaju neka znanja. Zbog toga se, kaže, po pravilu angažuju konsultanti.

"U ovom slučaju je dobar konsultant PKS, a sa druge strane verujem da bi u tim timovima mogli da budu i profesori, naučnici i da na taj način pojačamo pogled na zakon", dodaje Aćimović.

Prva prilika da se sporazum pokaže na delu je oktobarsko zasedanje Interparlamentarne unije u Beogradu, na koje će oko 150 država poslati delegacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво