Zašto krompir u Vranju košta 40 dinara, a u Beogradu 80

Krompir je najskuplji u Sremskoj Mitrovici i Beogradu, a jabuke najjeftinije u Vranju. Svake godine variranje cena postaje redovna pojava. Cena se formira na osnovu ponude i potražnje, transporta i kupovne moći stanovništva.

Zavod za statistiku uporedio je cene poljoprivrednih proizvoda u prodavnicama i na pijacama i utvrdio da je najjeftiniji krompir u Vranju – 40 dinara, a u Beogradu je najskuplji – 80 dinara po kilogramu.

Cena crnog luka u Nišu je 60 dinara a najskuplji je u Sremskoj Mitrovici gde je 110 dinara po kilogramu. 

Vlada Kovačević iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede kaže da se cena formira na osnovu ponude i potražnje. Proizvodi su, pritom, jeftiniji tamo gde nastaju. Na to potom moraju da se dodaju troškovi transporta i ostali troškovi.

Uticaj na cenu ima i kupovna moć stanovništva. Tako je u južnim delovima Srbije niža kupovna moć, i očekivano je da i cene budu niže.

"Variranje cene u Srbiji je redovna pojava. Ukoliko uporedimo varijacije u Srbiji u odnosu na EU, primetićemo da su variranja na tim lokacijama izraženija, kao i vremensko variranje cene, ako pratimo u toku jedne godine", naveo je Kovačević.

Faktor koji utiče na cene je i struktura poljoprivrednih proizvoda i struktura gazdinstava.

"U Srbiji dominiraju mala gazdinstva, prosek je 5,4 hektara, koja najčešće nisu udružena. To je iscepkana ponuda, proizvođači proizvode malu količinu koju mogu izneti samo na lokalno tržište", ukazao je Kovačević.

U Vojvodini su nešto krupniji proizvođači i više su udruženi nego na jugu.

"Ukoliko je kooperativa kao u EU, vrlo lako se iskoristi cenovna razlika i brzo se dopreme proizvodi na tržište poput beogradskog, i tako se brzo izjednačavaju cene", rekao je Kovačević.

I cena jabuka varira, od 40 dinara u Vranju do 80 u Beogradu. Jedemo uglavnom domaće jer je Srbija značajan proizvođač jabuka, kaže Kovačević.

broj komentara 12 pošalji komentar
(sreda, 31. jul 2019, 20:08) - Beogradjanka [neregistrovani]

Da mi je da vidim

Da mi je da vidim tog koji ima 600 "jura" platu u Beogradu...

(sreda, 31. jul 2019, 20:07) - anonymous [neregistrovani]

troskovi veci

Svi vi, koji niste dosli u Beograd, i koji pricate o vecim platama u Beogradu, upakujte svoje kofere, kao vecina i dodjite, zaposlite se, pa onda prosipajte price o vecim platama. Sta vi mislite da su u Beogradu plate 5 x vece nego u provinciji? E pa nisu, iste su, ali su troskovi zivota veci.

(nedelja, 28. jul 2019, 11:20) - LaS [neregistrovani]

Zasto? Zato

Dobro, kada se vec pitate zasto je cena krompira veca u Beogradu nego li u neko drugom gradu, da ne bude samo Vranje, trebalo bi da se postavi i pitanje plata. Zasto su radnici u Beogradu, za isti posao, bolje placeni nego u nekom od "nestomenutih" gradova?

(subota, 27. jul 2019, 21:17) - anonymous [neregistrovani]

Nesto tu ne stima

Pa jel to dozvoljeno uopste?

(subota, 27. jul 2019, 15:49) - 31zeljko [neregistrovani]

Kao ne znate

Kao ne znate da je na jugu plata 200 evra a na severu 600 jura...

(subota, 27. jul 2019, 15:39) - anonymous [neregistrovani]

Otkud

Ne znam otkud vam takva informacija.
Ja sam krompir na pijaci u centru Beograda pre 3 dana placao 40 dinara, isto kosta i u jednom mega marketu, da ne navodim ime zbog reklame

(subota, 27. jul 2019, 15:02) - anonymous [neregistrovani]

Jeл могуће да

Владa Ковачевић из Института за економику пољопривреде (treba da vam) каже да се цена формира на основу понуде и потражње.

(subota, 27. jul 2019, 14:22) - anonymous [neregistrovani]

Zašto...

u Nemačkoj na primer dezodorans Nivea i Dove koštaju duplo manje nego u Srbiji? I tako čitav niz drugih proizvoda... a vi se uhvatili krompira.

(subota, 27. jul 2019, 13:43) - Dekster [neregistrovani]

Hmmm

Ne znam za Makedonce, ali ja imam proverene proizvodjace iz lokalnih sela kod kojih kupujem dugi niz godina, kvaliteta nikada ne manjka..

(subota, 27. jul 2019, 13:05) - anonymous [neregistrovani]

Krompir

Koje glupo pitanje :zasto je krompir skuplji u Beogradu ,pa da vam kazem ,zato sta Beogradjanima je plata dupla vise .