Iz valjevske fabrike stižu delovi za "vampire"

Kovački centar u Valjevu u saradnji sa "Jugoimportom SDPR" oživeo je pogon zatvorene fabrike "Petar Drapšin" u Mladenovcu. U njemu se kuju obojeni metali za namenske i civilne potrebe. Time je otklonjeno usko grlo u proizvodnji otkovaka za namensku industriju Srbije, jer u Valjevu nisu obrađivani obojeni metali.

U posrnulom gigantu "Petar Drapšin" u Mladenovcu opet rade moćne prese. 

U pogonu Kovačnice koji je kupio "Jugoimport SDPR" za potrebe Kovačkog centra u Valjevu osvojena je nova tehnologija kovanja obojenih metala. 

Renoviranje je koštalo pet miliona evra, a u pogon su prebačene sve mašine iz mladenovačke livnice.

"Investiranjem Jugoimporta i Kovačkog centra Valjevo došli smo u situaciju da smo ovaj pogon podigli na zdrave noge i mogu da kažem da je jako bitan za Kovački centar Valjevo zbog celokupne proizvodnje i procesa kovanja koji smo objedinili. U Valjevu se kuje čelik, a ovde aluminijum i obojeni metali", rekao je Milan Đurović, pomoćnik direktora Kovačkog centra Valjevo.

Srbija više ne uvozi otkovke za teško naoružanje. U Kovačnici su angažovani najkvalitetniji majstori iz nekadašnjeg "Petra Drapšina".

Pripremaju se za proizvodnju novih kalibara za serijsku proizvodnju minskih, raketnih i artiljerijskih programa.

Sa Mašinskim fakultetom u Beogradu potpisali su ugovor o saradnji.

"Naša uloga, pored usavršavanja mladih kadrova, studenata i mladih inženjera, je implementacija najnovijih naučno-istraživačkih dostignuća u proizvodne procese i procedure u ovom preduzeću sa jedne strane i sa druge rešavanje nestandardnih, specifičnih problema koji se tokom proizvodnje mogu pojaviti", naveo je prof. dr Aleksandar Simonović, prodekan Mašinskog fakulteta za naučno-istraživačku delatnost.

"Tehnički remont Bratunac" koji je proizveo oklopno vozilo "despot" u toj fabrici kupuje kovane rukohvate za svoj pištolj "vampir".

"Kovački centar vidimo kao pouzdanog partnera za realizaciju naših budućih projekata", istakla je Svetlana Stanimirović, tehnolog-konstruktor u "Tehničkom remontu Bratunac".

Kovački centar Valjevo, sa pogonom u Mladenovcu, zapošljava 320 radnika i najmodernije je opremljen u ovom delu Evrope.

Svojim dostignućima, od kojih je najveće osvajanje kalibra 155 mm za haubice velikog dometa, daje poseban doprinos usavršavanju namenske industrije Srbije. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво