Šta sprečava investitore da dođu u Rekovac

Rekovac, je jedna od najsiromašnijih opština u srcu Šumadije. Potencijali postoje ali zbog udaljenosti od glavnih saobraćajnica izgleda kao da to malo mesto svi zaobilaze. U potrazi za poslom iz Rekovca odlaze i mladi. Privrednici su zainteresovani da stvari pokrenu sa mrtve tačke kako bi se rešili problemi i unapredila poslovna klima.

Od sedamdesetak privrednika u Rekovcu jedna je žena. Porodičnu firmu za preradu sekundarnih sirovina ona i suprug proširuju. Budućnost vide u reciklaži plastike.

"Živimo u Levču koji je inače ekološki čista sredina, a smatram da je reciklaža velika budućnost za Srbiju tako da smo mi nastavili da se bavimo ovim pozivom", navodi Jasmina Radojčić, iz kompanije "Kralj sirovina".

U Rekovcu, mestu sa oko desetak hiljada stanovnika, nedostatak radnih mesta vide kao glavnu prepreku za ostanak mladih.

Posle decenija rada, privatizacija, stečaja, zatvoreni su pogoni – "Poleta", "Levča", "Kupresa", Fabrike provodnika. S druge strane, obnovljene su plantaže – jagoda, kupina, zasadi vinograda, otvorene hladnjače za preradu voća i povrća.

"Najveći problem predstavlja nam radna snaga, za neku godinu nećemo imati radnika u hladnjači", navodi Vladimir Lazarević iz kompanije "Županka".

Zoran Radojčić, predsednik Unije poslodavaca Rekovca navodi da veliki problem predstavlja i nedostatak subvencija.

"Što se tiče drugog problema to su subvencije koje treba da se dodele nama kao privrednicima, koje su nam faktički uskraćene, ali su možda i male, nedovoljne od strane naše opštine i od strane države", ističe Radojčić.

Udaljenost od auto-puta i loša infrastruktura glavna su prepreka, kažu, za dolazak investitora. Ipak i to se menja.

"Pravljenjem auto-puta od Batočine do Kragujevca a i ulaganjem u infrastrukturu same države od Kragujevca do Rekovca zaista su se poboljšali ti uslovi. Budući investitori će zaista imati odlične puteve kako bi došli do nas", navodi Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac.

U Rekovcu svi mnogo očekuju od kragujevačke kompanije koja je kupila pogone nekadašnje fabrike provodnika. Radnici užurbano sređuju hale i zemljište, a planiranih 150 do 200 radnih mesta iz osnova će promeniti privrednu sliku Rekovca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи