Novi ekološki pogon u Železari za čistiji vazduh i veću produktivnost

U smederevskoj železari danas počinje gradnja novog ekološkog pogona – aglomeracije. Reč je o investiciji kineske kompanije Hbis vrednoj 80 miliona dolara. Pored toga, kako RTS saznaje, kineski vlasnik će u zaštitu životne sredine i podizanje energetske efikasnosti Železare investirati i dodatnih 40 miliona dolara.

Kineski vlasnik do sada je u Železaru investirao 150 miliona evra. Gradnja nove linije za aglomeraciju, u koju će uložiti još 80 miliona dolara, jeste najznačajniji projekat. To je ekološko postrojenje koje gotovo eliminiše štetne gasove, a povećava efikasnosti i produktivnosti rada čeličane.

"Na prvom mestu to je jedna velika sigurnost za sve nas, a drugo, to je nešto što se poklapa sa onim razgovorima koje smo imali sa kineskim menadžmentom od pre par godina da će krenuti sa velikim investicijama. A ono što je veoma bitno, taj novi pogon će smanjiti troškove proizvodnje", kaže predsednik Samostalnog sindikata radnika Železare Siniša Prelić.

Proizvodnja je brzo podignuta, a i u uslovima izvoznih kvota koje je nametnula Evropska unija uspeli su da zadrže vodeću poziciju na listi srpskih izvoznika.

"Kada govorimo o najavljenoj investiciji u Železaru uključujući i ona do sada uložena sredstva, to ukazuje da će poslovanje Železare u dugom roku biti održivo što je svakako bitno i za zaposlene u toj firmi, za naš izvoz a svakako i druge zaposlene i firme koje posluju u firmama koje gravitiraju poslovno ka Smederevu", objašnjava direktor Sektora za analitiku PKS Bojan Stanić.

Održano je i obećanje da neće biti otpuštanja radnike, a konkursi za neka proizvodna zanimanja su gotovo stalno otvoreni. Za više od 5.000 zaposlenih i plate su, shodno dogovoru, povećavane.

"A što se tiče samog kineskog menadžmenta od prvog dana oni na prvom mestu poštuju zakone Republike Srbije, poštuju radnike, sindikate, a samim tim poštuju i kolektivni ugovor koji smo mi sa njima potpisali pre tri godine, što je za nas sve veoma bitno", ističe Prelić.

Za građane Smedereva važno je da Železara radi jer je tada i gradu i okolinim mestima dobro. Kroz podršku infrastrukturnim pojektima, ali i pomoć u svim vandrednim sutuacijama Hbis pokazuje i da je društveno odgovorna komapanija.

"Mi doživljavamo Hbis kao deo Smedereva, a Hbis doživljava Smederevo kao deo Republike Kine. Za svaki problem koji Grad ima apsolutno može da pozove Hbis da mu pritekne u pomoć. Ono što mene raduje je da menadžmet Hbis železare sasvim odgovorno pristupa zaštiti životne stredine i da žele da ulože sredstva i da ta železara bolje radi", naglašava gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Hbis je vodeći ne samo kinski već svetski proizvođač čelika, iza koga stoji kineska država. Železaru Smederevo kupio je 2016. za 46 miliona evra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво