Koje su prednosti elektronske trgovine

Usvajanjem novog Zakona o trgovini kao i izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini Srbija postaje zemlja u kojoj se elektronska trgovina odvija u skladu sa najnaprednijim modelima koji su trenutno dostupni u svetu, navodi se u saopštenju Vlade. Rešeno je jedno od ključnih pitanja - mogućnost isticanja cena u stranoj valuti kad je reč o prodaji usmerenoj ka globalnom tržištu, čime je prevaziđen problem sa kojim se do sada ograničavao plasman robe iz Srbije na globalnom tržištu.

Uvedeni su novi poslovni modeli kao što su elektronska prodavnica, elektronska platforma i dropsšiping (dropshipping), navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Ove izmene će omogućiti našoj privredi da lakše plasira svoje proizvode ne samo u Srbiji, nego i na globalnom tržištu.

U saopštenju se ističe da Srbija postaje deo grupe zemalja koje prepoznaju digitalnu ekomoniju kao jedn od glavnih pokretača razvoja celokupne privrede.

Novi zakoni prepoznaju značaj elektronske trgovine, koja je sada definisana kao poseban oblik trgovine. Otklonjene su nepreciznosti i nedoumice u vezi sa prodavnicama i platformama koje prodaju globalno i ne poznaju geografske granice.

Kako bi se povećala pravna sigurnost i odgovorilo na izazove koje sa sobom donosi elektronska trgovina, prvi put će biti omogućena primena instituta prikrivene kupovine (mystery shopper), koja će značajno poboljšati bezbednost potrošača prilikom internet kupovine. 

Rešeno je jedno od ključnih pitanja - mogućnost isticanja cena u stranoj valuti kad je reč o prodaji usmerenoj ka globalnom tržištu, čime je prevaziđen problem sa kojim se do sada ograničavao plasman robe iz Srbije na globalnom tržištu.

Ubuduće će biti omogućeno da kompletna dokumentacija o elektronskoj trgovini bude u digitalnom obliku, što je u skladu sa Zakonom o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju.

Izmene Zakona o trgovini, kao i izmene i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, nastavak su reforme domaćeg zakonodavstva sa ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta, na čemu će Vlada Srbije nastaviti da insistira.

"Imamo pozitivne rekacije na poreske podsticaje za podršku ekonomije znanja i inovativnog preduzetništva, zbog čega je Srbija danas prepoznata u svetu kao destinacija koja pruža najpovoljnije uslove za razvoj inovativnih delatnosti", navodi se u saopštenju.

Rad na reformi elektronske trgovine rezultat je uspešne saradnje Vlade Srbije sa vodećim kompanijama digitalne ekonomije koje godinama posluju u Srbiji. Njihova podrška, znanje i iskustvo bili su od velikog značaja u radu na ovim zakonima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво