Radnici "Fijata" u Kragujevcu na plaćenom odsustvu mesec i po dana

U kompaniji "Fijat Krajsler automobili" (FCA) u Kragujevcu sinoć je privremeno prekinuta proizvodnja modela "fijat 500L", a zaposleni će do 3. septembra biti na plaćenom odsustvu i kolektivnom godišnjem odmoru, mesec i po dana rečeno je Fonetu u fabričkom sindikatu.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković je rekao je Fonetu da su radnici dobili rešenja za plaćeno odsustvo i korišćenje letnjeg dela kolektivnog godišnjeg odmora.

Za vreme plaćenog odsustva zaposleni će primate 65 odsto redovne zarade dok će im godišnji odmor biti plaćen u skladu i sa Kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu, rekao je Marković.

Kompanija FCA se nije oglasila povodom najnovijeg prekida proizvodnje koji će trajati duže od mesec i po dana, a prema nezvaničnim informacijama pauza je posledica slabe prodaje modela 500L na domaćem i stranom tržištu.

Prema slobodnim procenama, u kragujevačkoj fabrici automobila tokom ove godine, proizvedeno je 25.000, a očekuje se da će ukupna godišnja proizvodnja biti oko 40.000 vozila.

Na zahtev FCA Vlada Srbije je ranije odobrila mogućnost za dodatnih 87 dana plaćenog odsustva pored zakonskog maksimuma od 45 dana godišnje.

Po tom osnovu, tokom ove godine, zaposleni u FCA na plaćenom odsustvu mogu biti ukupno 132 dana, što uz godišnji odmor, državne i verske praznike iznosi oko 160 radnih dana.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 17. jul 2019, 23:53) - bata [neregistrovani]

raj koji su kapitalisti sanjali

hajde dodji radi, pa onda sedi kući.... kako ja odlučim,,,

(sreda, 17. jul 2019, 18:23) - anonymous [neregistrovani]

Vlada

Mnogo toga je zalosno i tragicno u ovoj vesti!Na zalost i pored ovakvih rezultata Fiat je najveći izvoznik iz Srbije!Gde smo mi onda na ekonomskoj mapi?

(sreda, 17. jul 2019, 16:49) - anonymous [neregistrovani]

Investicije

Nikome ne treba placati da investira kod nas. tako ce samo, kaos sto se moze desisti ovde, za kratkorocnu spekulaciju da na s iskoriste i da odu.
Treba olaksati investiranje, smanjiti administraciju, itd, alsi sam protiv da drzava (tj. mi, gradjani) placa stranim firmama. Ili u najmanju ruku, da sve firme, (i domace i strane) budu sa istim uslovima.

(sreda, 17. jul 2019, 16:28) - Milos Canada [neregistrovani]

Canada

je puna sa Fiatom, Tojota, Honda, Kia ,Mazda Wv, Merc ,Bemve Audi,plus americki giganti ford, sevrolet , gms,pontiak merkuri. Trziste je prezasiceno autima. Molimo Boga da Fiat ne zatvori fabriku.

(sreda, 17. jul 2019, 15:47) - anonymous [neregistrovani]

Истрошило се

10.000 евра по запосленом...

(sreda, 17. jul 2019, 15:34) - anonymous [neregistrovani]

Alal vera majstore

Skoro pola godine ne raditi, to je samo u Srbiji moguce.....

Pozdrav iz Nemacke

(sreda, 17. jul 2019, 15:30) - anonymous [neregistrovani]

Što se grbo rodi ni vrijeme ne ispravi

Tako to biva kad se fabrika otvori zbrda s dola za potrebe izborne kampanje 2012.

(sreda, 17. jul 2019, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

Kako se ovo zove?

160 neradnih dana u godini!
Gde su sada Dinkić i Stevanović Verko da se pohvale svojim istorijskim uspehom?