Slabost američke privrede – slab dolar

Obnovljena strahovanja zbog lošeg stanja zdravlja privrede SAD uticala su danas da se nastavi slabljenje dolara na svetskim deviznim berzama, dok je na tržištima akcija situacija i dalje napovoljna za prodavce, jer su cene najcenjenijih hartija mahom u padu.

Na vodećoj svetskoj deviznoj berzi u Londonu evro je tokom prepodnevne trgovine "preskočio" važnu psihološku granicu od 1,58 dolara, ali je do tada ojačao minimalnih 0,3 odsto prema američkom takmacu.

Evro je, međutim, na istom tržištu blago oslabio u odnosu na japanskog konkurenta i menjao se za približno 166,70 "japanaca", u situaciji kada su devizni trgovci podigli i vrednost jena prema dolaru.

Dolar je, naime, oslabio 0,6 odsto i kotirao je 105,40 jena, jer su najnovija kolebanja na finansijskim tržištima "dala izvesnu prednost japanskoj valuti", ističu tržišni eksperti, čije mišljenje je prenela agencija Blumberg.

Rast jena delimično se može objasniti i manjim padom od očekivanog poslovnog poverenja u Japanu u toku minula tri meseca.

Učesnici poslovanja na deviznim tržištima u Evropi, SAD i Aziji sada su, uglavnom, usmereni na osluškivanje svih važnijih vesti o narednom sastanku Evropske centralne banke (ECB), 3. jula u Frankfurtu.

Čelnici ECB trebalo bi na tom skupu da povećaju baznu kamatu za četvrt procenta, na 4,25 odsto.

Rast bazne kamate ECB će, svakako, da utiče na jačanje tržišnih pozicija evra, tvrde tržišni eksperti u Londonu, uz opasku da je i postojeća kamatna razlika između zone evra i SAD "znatna".

Globalno tržište akcija je i dalje "problematično", o čemu svedoči i podatak Blumberga da je najpoznatiji američki indeks akcija Dau džons oslabio tokom juna oko deset odsto.

Dau džons indeks je ovog juna najviše opao još od istog meseca 1930. godine, u periodu kad se razbuktala velika svetska privredna kriza, navodi se u agencijskim izveštajima sa Vol strita.

Na Vol stritu jun je bio veoma loš mesec i za druge vodeće indikatore kretanja cena akcija, kao i za prodavce hartija čak i najprestižnijih domaćih i stranih kompanija, ističu finansijski analitičari.

Koliko je stanje na svetskom tržištu akcija sada nepovoljno pokazuje i podatak da je globalni indeks akcija u prvom polugođu izgubio 12 odsto pređašnje vrednosti, što je bio najveći polugodišnji pad u proteklih 26 godina.

Evropski Dau džons stok 600 indeks je danas opao 2,6 odsto, a tokom prvih šest meseci ove godine iskazao je najveći polugodišnji pad od 1987.

Današnje poskupljenje nafte, na blizu 143 dolara po barelu, direktno je uticalo na oštar pad vrednosti akcija automobilskih kompanija i niza finansijskih organizacija, u rasponu od dva do bezmalo sedam odsto.

Jedna od retkih viđenijih kompanija čije akcije su danas poskupele, doduše skromnih 1,2 odsto, bio je nemački Telekom koji je najavio da očekuje bolje uslove poslovanja tokom drugog polugođa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво