Vetropark Kovačica u punom pogonu

Vetroelektrana Kovačica, posle skoro tri decenije priključena je na prenosni sistem električne energije Republike Srbije, saopštila je kompanija "Nju enerdži solušns".

Vetroelektrana Kovačica, jedna od najvećih vetroelektrana u Srbiji snage 104,5 megavata, stekla je status povlašćenog proizvođača električne energije, i to kao prva potpuno nova elektrana.

Projekat će doprineti ostvarenju nacionalnog cilja da do 2020. godine proizvodi i troši 27 odsto zelene energije kao i smanjenju emisije CO2.

Sticanjem statusa povlašćenog proizvođača električne energije, završen je razvoj projekta i započeta je eksploatacija vetroelektrane, koja je od početka godine bila u probnom radu.

Vetroelektrana Kovačica sastoji se od 38 vetrogeneratora tipa "Dženeral elektrik" 2.75-120 koji su pomoću šest strujnih krugova povezani na 33/220 kV transformatorsku stanicu VE Kovačica, a dalje preko priključno-razvodnog postrojenja i priključnog dalekovoda 220 kV povezani na prenosni sistem Srbije.

Prema zvaničnim podacima, do priključenja Vetroelektrane Kovačica, poslednja potpuno nova elektrana koja se priključila na prenosni sistem, bila je HE Pirot koja se priključila 1990. godine.

Razvoj Vetroelektrane Kovačica počeo je 2012. godine. Građevinska dozvola ishodovana je 2014. godine, a privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije 2015. godine.

Vlasništvo nad projektom je 2016. godine preuzela izraelska kompanija "Enlajt", a upravljanje razvojem projekta i izgradnjom od početka do kraja povereno je kompaniji "Nju enerdži solušns".

Kompanija "Nju enerdži solušns", sa svojim podizvođačima, radiće poslove sveobuhvatnog upravljanja i održavanja vetroelektranom Kovačica, u skladu sa potpisanim ugovorom.

Vrednost realizovanog projekta je 189 miliona evra, finansiranog od strane konzorcijuma koji se sastoji od EBRD-a, Erste grupe i Erste banke Srbije, a pokriva Euler-Hermes.

Tokom izgradnje Vetroelektrane Kovačica, angažovano je više od tri stotine radnika i stručnjaka iz različitih sfera. 

broj komentara 0 pošalji komentar