Ekonomski aspekt Makronove posete – metro najznačajniji projekat

Profesor Hasan Hanić rekao je za RTS da su francuski investitori zainteresovani za termoelektrane, minielektrane, proizvodnju solarne energije i nekih drugih, novih vidova energije. Hanić kaže da je metro najznačajniji projekat i rezultat posete Makrona i privrednika Srbiji.

U poslednjih devet godina, francuske kompanije su u srpsku privredu uložile oko 1,55 milijardi evra, a oko 100 francuskih preduzeća, koja posluju u Srbiji, zapošljavaju oko 15.000 ljudi. 

Profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da pored toga što je u usponu ekonomska saradnja u poslednjih sedam godina, razmena se odvija po prosečnoj stopi od sedam odsto, što je ispod potencijala koji bi mogao da se realizuje, imajući u vidu činjenicu da je Francuska velesila i u svetskim razmerama.

"Ono što je posebno značajno su područja razmene i ono što je još važnije je orijentacija Francuske – globalno prema Balkanu, njena strateška orijentacija da podstakne i pomogne sve zemlje Zapadnog Balkana, pre svega Srbiju, na planu obezbeđivanja uslova za održiv ekonomski rast, za razvoj obnovljivih izvora energije – gde su francuski investitori posebno zainteresovani", kaže Hanić.

Prema njegovim rečima, zainteresovani su za termoelektrane, minielektrane, proizvodnju solarne energije i nekih drugih novih vidova energije.

Francuska namerava da se dalje angažuje na planu investicija 

Potpisana su 22 sporazuma i memorandumi. Hanić kaže da je metro najznačajniji projekat i rezultat ove posete i očekivanje finalizovanja tog ugovora vrednog četiri milijarde evra.

Imajući u vidu njegov ekonomski značaj i mogućnost da se angažuju domaće kompanije da se perspektivno nakon završetka poveća broj zaposlenih u tom sistemu, a posebno je važno za građane da obezbedimo viši nivo kvaliteta usluga prevoza u Beogradu, ukazuje profesor Hanić. 

Prema podacima Francuske privredne komore, u Srbiji je od početka godine otvoreno 13 preduzeća.

To je dokaz da Francuska namerava ovde da se dalje angažuje na planu investicija, postoji aktivna francusko-srpska komora, kaže Hanić.

"U planu je osnovanje regionalnog centra za razvoj, a podaci koje je dala privredna komora pokazuju da ekonomska aktivnost u prvih pet meseci ove godine izuzetno napreduje i ako bi se do kraja godine ostvario tempo međusobne razmene dve zemlje – mogli bismo imati stopu rasta koja je dva puta veća od prosečne stope rasta koja je registrovana u poslednjih sedam godina", istakao je Hanić. 

Francuska se može svrstati u red značajnih parnera Srbije. 

Govoreći o sporazumu o strateškoj saradnji, Hanić kaže da bi trebalo da podrazumeva orijentaciju na saradnju na dugi rok i u strateško važnim područjima, uključujući područje iz domena opreme, naoružanja, ali i orijentacije na intenzivnija i veća ulaganja u Srbiji.

Zaostaje ekonomska razmena sa Francuskom  

Kako kaže, Francuska je poznata i po tome što ima značajne posebne investicione koncesione ugovore koji su od izuzetne vrednosti i to je značajno kada je reč o aerodromu – već se izvode određeni radovi. 

Kako kaže, biće značajniji igrač u toj oblasti. 

U poređenju sa Nemačkom, koja je naš najznačajniji partner, razmena sa Francuskom znatno zaostaje, imajući u vidu činjenicu da je to druga ekonomska sila, da je zemlja koja je desetinu puta veća od Srbije i da je njen udeo u BDP-u sveta u ukupnoj vrednosti razmene pet do šest odsto, precizira Hanić i dodaje da su mogućnosti za saradnju velike. 

Prema njegovim rečima, Francuska je razvijena u oblasti modernih razvojnih tehnologija i najpoznatija je po digitalizaciji svih područja, a stepen pismenosti stanovništva je praktično 100 odsto.

Srbija je atraktivna za Francusku u oblasti poljoprivrede, iako Srbija ostvaruje deficit u razmeni, što znači da je veća vrednost uvoza nego izvoza sa Francuskom, zaključio je Hanić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво