Novi pogon u "Goši"

U fabrici za proizvodnju šinskih vozila "Goša" u Smederevskoj Palanci otvorena je nova linija za proizvodnju teretnih vagona tipa "eanos". Proizvodiće se dva vagona dnevno.

Novu liniju opslužuje 80 radnika na površini od 2.770 kvadratnih metara. 

Prošle godine u "Goši" je proizvedeno 170 "eanos" teretnih vagona za kupce iz zapadne Evrope, za ovu godinu planirana je proizvodnja 550 vagona, a naredne godine 750 vagona.

"Država je ove godine odobrila 750.000 evra podsticaja iz Nacionanog investicionog plana za zapošljavanje 300 radnika i otvaranje dve nove proizvodne linije u Goši", podsetio je otvarajući pogon ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Investicijom je predviđeno da se, osim nove proizvodne linije za teretne vagone, krajem avgusta otvore i proizvodne linije za obrtna postolja u krugu već postojeće fabrike.

On je dodao da "Goša" trenutno ima 1.000 zaposlenih, a očekuje da se do kraja avgusta broj zaposlenih poveća za još 100 radnika.

Dinkić je podsetio da se 80 odsto proizvodnje Goše izvozi, da je jedan od kupaca i Francuska i izrazio nadu da će i "srpske železnice kupovati srpske vagone".

"Uložićemo nova sredstva da se modernizuju srpske pruge, a zatim ćemo izdvojiti podsticajna sredstva svim prozvođačima lokomotiva i vagona da i naša železnica bude po evropskim standardima", kazao je on.

Dinkić je istakao da Srbija ne može postati član Evropske unije samo izgradnjom auto-puteva već i modernom železnicom, kojoj su potrebni moderni vagoni.

Otvaranju novog pogona prisustvovali su ambasador Slovačke u Srbiji Igor Furdik, generalni direktor fabrike Marian Čapkovič i državni sekretar za ekonosme odnose sa inostranstvom Jasna Matić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи