Devizne rezerve Srbije najveće u poslednjih 20 godina

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju juna 2019. godine 12,14 milijardi evra. To je za 490,5 miliona evra više u odnosu na maj i istovremeno najviši nivo deviznih rezervi od 2000. godine, od kada se prate podaci.

Bruto devizne rezerve su povećane za preko milijardu evra (1.041,7 miliona evra) u odnosu na kraj juna 2018. godine. Povećanje se desilo u periodu kada se država neto razdužila u deviznom znaku za gotovo 1,9 milijardi evra, ističu iz centralne banke Srbije.

Prema navedenom, devizne rezerve su povećavane na osnovu drugih faktora, i to u najvećoj meri na osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza u iznosu od 1,37 milijardi evra, što je najzdraviji način povećanja rezervi. 

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 185 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. 

Povećanje bruto deviznih rezervi u junu u najvećoj meri je rezultat priliva po osnovu aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu (653,0 miliona evra), kao i efikasnog upravljanja deviznim rezervama, uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu devizne obavezne rezerve, donacija i drugim osnovima (u ukupnom neto iznosu od 140 miliona evra). 

Navedeni prilivi višestruko su nadmašili jedinu kategoriju koja je delovala u smeru smanjenja deviznih rezervi — neto odliv po osnovu pomenutog razduženja države od 290,2 miliona evra, kao i u potpunosti amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora (ukupno neto 12,3 miliona evra).

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 11. jul 2019, 18:07) - anonymous [neregistrovani]

Zlato

Oni koji strateški gledaju unapred pretvaraju devizne rezerve i hartije u zlato.
A mi smo i zlato prodali za 1-2% vrednosti. Osnosno, najbogatije svetsko nalazište.
Ali to vam ni najmanje ne smeta da se hvalie "uspesima".

(četvrtak, 11. jul 2019, 17:49) - anonymous [neregistrovani]

devizne rezerve

Dinkic je pozajmljivao devize iz inostranstva da bi napravio rezerve koje opet su garant nasoj ekonomiji kako tako .Vrtimo se oko te sume vec 15 ak godina a trebalo bi da na GDP od 40 milijardi imamo i toliko u rezervama.Inace ne postoji drzava koja nema dug ,otplacuje se stari i uzima novi i to je ekonomija i igra sa novcem ne prtestaje ni kad spavamo ,drzave koje to do sad nisu shvatile i danas su na pocetku.

(četvrtak, 11. jul 2019, 13:47) - anonymous [neregistrovani]

Gastarbajteri

@ Dusan
Potpuno si u pravu sto se tice proliva stranog novca u Srbiji.To je 100% doslo od “gastarbajtera” koji danas vise nisu ti klasicni.Srbija i dalje ima trgovinski deficit znaci vise novca izadje nego sto udje na taj nacin.Pa odakle onda te pare- od emigracije 100%!!!I to vise nisu klasicni “gastarbajteri” to su studenti i profesionalci koji rade krvavo na Zapadu da bi pomogli svoje rodjenje a tako i zemlju

(četvrtak, 11. jul 2019, 08:53) - anonymous [neregistrovani]

@Istina

Preuvelicava se znacaj gastarbajtera u srpskoj ekonomiji.
Prvo, mnogo gastarbajtera odavno se penzionisalo, a mnogi od njih su i umrli, pa nema vise njihovih penzija.Drugo, nisu se svi ti penzioneri gastarbajteri vratili u Srbiju, nego je jedan broj njih ostao da zivi po Zapadnoj Evropi, zbog boljih uslova zivota, blizine bolnice i slicnog.Znam neke takve.Trece, mladje generacije gastarbajtera ne dolaze u Srbiju tako cesto kao njihovi dedovi i ocevi pre 40 i 20 godina.Tada se obavezno dolazilo leti mesec dana, zimi 12 dana oko Nove godine i 7-8 dana oko katolickog Uskrsa.To je 50 dana.Sada mladji gastarbajteri leti na odmor idu na Majorku, a u Srbiju dodju u proseku jednom u dve godine i to na 7 dana.Cetvrto, nekada su se masovno zidale kuce gastarbajtera, po Branicevu, Pomoravlju, Timockoj krajini.Toga nema poslednjih 20 godina, osim pojedinacnih slucajeva.Peto, nekada je u letnjem periodu bilo na hiljade gastarbajterskih svadbi po krajevima koje sam prethodno nabrojao.Toga takodje nema odavno, osim u retkim slucajevima.Gastarbajteri sada zene i udaju decu tamo gde i zive - po Nemackoj, Austriji...Pitajte pevace narodne muzike, ako mi ne verujete.Tako da, kada se sve sabere, poslednjih 15-20 godina u Srbiju ne ulazi ni 20% gastarbajterskih para kao krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih godina proslog veka.I ne mislim da je za tako nesto kriv ova, ona ili neka treca vlast u Srbiji.Jednostavno je tako, prve generacije gastarbajtera su ostarile, mnogi od njih vise nisu ni zivi, a mladji imaju svoje ciljeve.

(četvrtak, 11. jul 2019, 08:47) - anonymous XS [neregistrovani]

Premalo vam verujem

Vlast se hvali sa deviznim rezervama, a lokalni i regionalni putevi u rupama ..takvi su bili samo za vreme sankcija Miloševićevoj, vlasti to je istina

(četvrtak, 11. jul 2019, 08:13) - anonymous [neregistrovani]

Istina

Sve vi lepo objasniste Ali mnogo komplikovano. Zašto ništa ne rekoste o gastarbajterima. Koliko novca oni donesu u Srbiju i troše Na različite načine.Kupuje se hrana,gradjevinski material,nameštaj,Bela tehnika...... Sve se pokrene i sve se rupe popune i milioni ljudi nešto prodaju ili kupe. Dušan

(četvrtak, 11. jul 2019, 06:18) - anonymous [neregistrovani]

Fiktivne rezerve

Drzava koja duguje 27 milijardi Dolara ne moze da ima nikakve "devizne rezerve" sve dok ne otplati dug. To je tudji novac. Kod ekonomista je sve moguce da bi se predstavio nekakav "uspeh". Sto su takve rezerve vece standard gradjana je sve nizi.

(sreda, 10. jul 2019, 20:20) - anonymous [neregistrovani]

Dobar znak

Bravo Srbijo,samo nepred.Povecanje deviznih sredstava znaci da privreda Srbije ide dobro i da ce nastaviti progresivno rasti.