BIP u iščekivanju novog zakupca

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika raspisala je oglas za BIP a. d. – "Beogradsku industriju piva, slada i bezalkoholnih pića" u stečaju. Zainteresovani za iznajmljivanje do 15. jula treba da polože i depozit od 15 miliona dinara.

U BIP-u čekaju novog zakupca koji će biti poznat 18. jula kada će se otvoriti koverte sa ponudama. Dosadašnji zakupac makedonski biznismen Svetozar Janevski, je 2017. obećao da će unaprediti proizvodnju, ali to se nije dogodilo.

U saopštenju njegove kompanije, "M6 Eden", kaže se da su raskinuli ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa BIP u stečaju.

Radnik BIP-a Željko Barišić kaže da je Svetozar Janevski isplatio sve obaveze radnicima za protekla dva meseca. "Jedino ostaje deo od 15 dana prinudnog odmora. Obećao je i da će to biti uredno isplaćeno", dodaje Barišić.

Iz kompanije "M6 Eden" ističu da su pokušali da naprave nešto pozitivno za Beograd, za Srbiju i da daju duh i život jednoj kompaniji koja je 180 godina simbol srpske prestonice.

"Nažalost, bez obzira na velika mesečna ulaganja nismo uspeli, jer sa ovim konceptom nema mogućnosti za uspeh", kaže se u saopštenju.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je oglas za novog zakupca BIP-a, koji mora biti registrovan za obavljanje proizvodnje piva, alkoholnih i bezalkoholnih proizvoda. U pismenoj ponudi budući zakupac će morati da napiše iznos mesečne zakupnine BIP-a.

Ponuđač je dužan da u fabrici obavlja proizvodnju i angažuje najmanje 100 radnika koji su bili zaposleni kod prethodnog stečajnog dužnika.

Prema planu detaljne regulacije koji je usvojen na poslednjoj sednici Skupštine grada, predviđeno je da se na mestu BIP-a, pored Mostarske petlje, formira novi gradski centar i stvore uslovi za razvoj komercijalnih delatnosti. Ideja je da se preuredi stara Vajfertova pivara iz 1873. godine, a njegova kuća pretvori u muzej.

Istoričar Miomir Gatalović naglašava da o Đorđu Vajfertu ne bi trebalo trošiti mnogo reči.

"Početak njegove karijere vezan za Beogradsku industriju piva gde je 1873. započeo proizvodnju. Dobio je i mnoge nagrade na svetskim sajmovima piva za kvalitet. Ideja, da se njegova kuća pretvori u muzej koji bi privukao turiste i taj deo grada, je izvanredna", smatra Gatalović.

U oglasu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika ističu da će budući zakupac BIP-a morati za meseca unapred da plati kiriju ili položi bankarsku garanciju i da mesečna proizvodnja ne sme biti niža od pet hiljada hektolitara piva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво