Antić sa delegacijom Nacionalne komisije za reforme i razvoj Kine

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se delegacijom Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine na čelu sa potpredsednikom Ningom Jizheom. Na sastanku je konstatovano da su projekti kao što je Železara u Smederevu i strateško partnerstvo u RTB Boru izuzetno važni u celoj Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi i da će se podrška za priliv kineskih investicija, posebno onih u oblasti energetike, nastaviti.

Aleksandar Antić je izneo opredeljenje Vlade da je saradnja sa Kinom u vrhu prioriteta i ukazao na izuzetno visok nivo političkih, partnerskih i strateških odnosa, sa velikim brojem susreta na najvišem nivou, uz podsećanje da su predsednik Aleksandar Vučić i kineski predsednik Si Đinping imali česte susrete tokom prethodnih godina.

"Za nas su od izuzetnog značaja preuzimanje Železare u Smederevu od strane kompanije 'Hbis', kao i strateško partnerstvo 'Ciđina' u kompaniji RTB Bor, ali i dolazak kompanije 'Šandong Linglong', koja je započela gradnju fabrike guma u Zrenjaninu", izjavio je Antić.

Ukazao je i da Srbija sa nestrpljenjem očekuje proširenje saradnje sa kineskim kompanijama, kao što je "Guangtong New Energy Automobile Co. LTD", koja je partner "Ikarbusa", a sa čijim čelnicima je imao priliku da se sretne na u kineskom gradu Landžou.

"Srbija je jedan od najsnažnijih partnera Kine u Mehanizmu saradnje Kina+17 i ključna strateška tačka u realizaciji Inicijative 'Pojas i put' u Centralnoj i Istočnoj Evropi", naglasio je Antić.

Potpredsednik Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine Ning Jizhe rekao je da je zajednički prioritet da se podigne nivo saradnje u oblasti energetike, ali i infrastrukture.

Na sastanku je obostrano konstatovano da su projekti kao što je Železara u Smederevu i strateško partnerstvo u RTB Boru izuzetno važni u celoj Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi i da će se podrška za priliv kineskih investicija, posebno onih u oblasti energetike, nastaviti.

"Nakon ove posete sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da se svi projekti između NR Kine i Republike Srbije realizuju uspešno i da su među najboljima u okviru Mehanizma Kina+17", ocenio je Ning.

Ponovio je da su preuzimanje Železare u Smederevu, kao i strateško partnerstvo "Ciđina" u RTB Boru među najvažnijim projektima, a da je plan da Srbija bude među najvećim proizvođačima bakra u Evropi.

Ning je na sastanku izneo predloge za proširenje kineskih investicija i saradnje u okviru Inicijative "Pojas i put", kako u energetici, tako i u smislu povezivanja industrija dve države.

Sastanku je prisustvovala ambasadorka NR Kine Čen Bo, kao i čelnici kompanija "Hbis" i "Ciđin", državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac, kao i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво