Da li tajni dogovori velikih igrača kroje sudbinu poljoprivrede

Gotovo da nema godine da se poljoprivrednici ne žale na otkupne cene i svaki put od države traže da im pomogne da reše problem sa skladištarima, prerađivačima i izvoznicima. Sumnjaju da se cena ne određuje uvek na osnovu ponude i tražnje, već da se veliki igrači dogovaraju, što je protivno zakonu.

Ekonomija kaže da je kartel tajni dogovor konkurentskih kompanija o otkupnim cenama i podeli tržišta. Praksa na to dodaje da je teško dokaziv čak i kada je očigledan.

Ratar iz Pančeva Draško Živković ukazuje da, ako od Subotice do Niša svi isto plaćaju pšenicu, suncokret i kukuruz, onda postoji osnovana sumnja da je to neka dogovorena cena.

Malinar iz Arilja Vlade Stanković upozorava da će karteli upropastiti malinu. "Ja molim gore ljude u vrhu države da se malo bolje uključe raznim inspekcijama, raznim kontrolama, raznim policijama da vide u stvari šta se radi", poručuje Stanković.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se radi. Inspektori su u prethodnom periodu kontrolisali 40 hladnjača i 75 otkupnih mesta širom Srbije. U toku su i nenajavljene kontrole.

"Da li oni pokušavaju da se dogovore, pa znate kako – vrlo verovatno. S druge strane, pitajte one kako su prošli pre dve-tri godine kad su pokušali monopolski da se ponašaju, između ostalog neki otkupljivači, kako su prošli, koliko su morali da plate kaznu", kaže ministar Branislav Nedimović.

Međutim, kada je u pitanju slučaj velikih uljarica koje su bile optužene prošle godine, Nedimović napominje da su njemu važne samo činjenice. "To što ja mislim da je neko monopolista i da li postoji dokaz, to je između rekla–kazala i činjenica. Ja se uvek bavim činjenicama", kaže ministar.

Ko treba da prikupi dokaze krivice

Dokazni postupak o nedozvoljenom ponašanju na tržištu sprovodi nezavisna Komisija za zaštitu konkurencije.

Poljoprivrednici koji su podnosili prijave za kartelsko ponašanje određenih velikih agrarnih sistema kažu je ta institucija na njih prebacivala teret dokazivanja krivice.

Komisija je saopštila da tokom prikupljanja dokaza može da se obrati svima, pa i poljoprivrednicima da dostave informacije i dokumentaciju, ali se time na njih ne prebacuje teret dokazivanja. "Komisija aktivno pribavlja i analizira podatke o otkupu primarnih poljoprivrednih proizvoda", dodaje se u saopštenju.

Komisija jeste nezavisna institucija, ali bi njen autoritet u agroindustriji trebalo jačati, kažu analitičari.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran navodi da je svega nekoliko slučajeva "bilo na tapetu". Donošene su određene mere, ali su kasnije one sudskim odlukama na neki način anulirane, kaže Prostran.

"I srpski mentalitet sprečava kartele"

U asocijaciji "Žita Srbije" kažu da kartela nema, jer nas u tome, između ostalog, sprečava i mentalitet.

"Voleo bih da vidim na našem srpskom tržištu dva ortaka koja su radila mnogo vremena zajedno. A mi ako govorimo o nekih 300 mlinova, o više od 200 izvoznika, praktično je teoretski nemoguće da se o bilo čemu dogovore", ocenjuje Vukosav Saković iz Asocijacije "Žita Srbije".

U Komisiji za zaštitu konkurencije kažu da su u 80 odsto prijavljenih slučajeva našli dokaze o kršenju pravila igre.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи