Privredna saradnja AP Vojvodine i kineske provincije Hebej

Pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje između AP Vojvodine i kineske provincije Hebej danas su potpisali predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović i predsedavajući Kineske narodne političke konferencije Komiteta provincije Hebej Je Dongsong.

To je označilo početak, kako su rekli, konkretne saradnje Vojvodine i te kineske provincije u nekoliko najvažnijih oblasti, pre svega ekonomske.

"Kineska provincija u Hebej ima više od 75 miliona stanovnika i deset puta veći bruto društveni proizvod od Srbije i velika je čast i privilegija razvijati saradnju sa ovom kineskom provincijom", rekao je Mirović.

On je naveo da nije reč samo o protokolarnom potpisivanju deklaracije, već ona predstavlja početak konkretne saradnje u oblasti privrede, kulture, turizma, obrazovanja, od čega će građani Vojvodine i Hebeja imati koristi.

Podsetio je da AP Vojvodina sarađuje sa 39 provincija iz celog sveta, te posebno ukazao na značaj saradnje sa kineskim provincijama, ilustrujući to rečima predsednika Kine Si Đinpinga, koji je ocenio da "Kina ima čelično prijateljstvo sa Srbijom".

"Mi želimo da takvo prijateljstvo unesemo i u našu saradnju i već u novembru će naša delegacija učestvovati na Sajmu digitalnih tehnologija u Hebeju, a u maju će delegacija ove kineske provincije biti gost Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu", rekao je Mirović.

Predsedavajući Kineske narodne političke konferencije Komiteta provincije Hebej Je Dongsong rekao je da je Srbija Kini strateški prijateljski partner.

"Srbija je prva zemlja koja se pridružila u okviru inicijative 'Jedan pojas, jedan put' i Mehanizma 16+1. Poljoprivreda i turizam su oblasti gde ima najviše prostora za našu konkretnu saradnju, a dogovorene posete su potvrda toga", rekao je Je Dongsong.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се