EU izdvaja 2,5 miliona evra za male i srednje kompanije Zapadnog Balkana

Predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Marko Čadež i direktorka za Zapadni Balkan u Direktoratu Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku Genoveva Ruiz Kalavera potpisali su pismo o namerama za realizaciju trogodišnjeg projekta. Cilj projekta je podizanje konkurentnosti privrede celog regiona. U tom projektu, za koji je EU izdvojila 2,5 miliona evra, male i srednje kompanije dobiće podršku regionalne komore za razvoj i unapređenje.

Projekat koji će sprovoditi Komorski investicioni forum omogućiće da više od 1.200 malih i srednjih kompanija iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija u naredne tri godine dobije konkretnu podršku kako bi unapredile proizvodne i izvozne kapacitete, povećale prodaju na svetskom i tržištima regiona, postale dobavljači multinacionalnih korporacija, privukle sredstva iz evropskih fondova i strane investicije.

Ugovor između Komorskog investicionog foruma i Evropske komisije biće potpisan u septembru, početak realizacije projekta planiran je u oktobru, a prve usluge zajedničke regionalne komore, privrednicima će biti dostupne već do kraja godine. 

Evropska unija je za realizaciju projekta izdvojila 2,5 miliona evra.

"Cilj nam je da tokom realizacije projekta, preduzeća iz regiona međusobno i sa kompanijama iz sveta, potpišu više od stotinu ugovora, vrednih oko 50 miliona evra. Analize su ukazale da će ovaj projekat doprineti da do 2022. godine bruto domaći proizvod regiona po stanovniku skoči sa trećine proseka EU na 40 odsto", kaže Marko Čadež. 

Genoveva Ruiz Kalavera rekla je da je Komorski investicioni forum jedan od glavnih graditelja regionalnog ekonomskog prostora bez barijera za trgovinu.

Šta donosi projekat o partnerstvu

Zahvaljujući ovom projektu, oko 200 kompanija iz regiona biće u prilici da se povežu i dogovore poslove na bilateralnim poslovnim sastancima u organizaciji KIF-a, njih 60 dobiće podršku da uđu u međunarodne dobavljačke lance, a isto toliko će zajednički nastupiti na tri velika međunarodna sajma.

Privrednicima će na raspolaganju biti i onlajn baze podataka sa kvalitetnim informacijama o pojedinačnim stranim tržištima.

Biće im dostupni i, prema njihovim potrebama, specijalno kreirani infodani, seminari i radionice na kojima će se edukovati o koristima koje donosi regionalni ekonomski prostor i dobiti savete i informacije kako da što bolje međusobno sarađuju i uspešnije internacionalizuju svoje poslovanje.

Posebna pažnja biće posvećena unapređenju komunikacije javnog i privatnog sektora unutar regiona i sa Evropskom unijom, radi unapređenja zajedničkog ekonomskog prostora. 

Biće urađeno čak devet studija i poslovnih istraživanja koja će identifikovati prepreke za saradnju u regionu sa preporukama nadležnim institucijama za njihovo otklanjanje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи