Poziv za interventni otkup pšenice

Zbog niske cene pšenice novog roda koja se kreće od 16 do 18 dinara, Vlada Srbije je donela odluku da raspiše poziv za interventni otkup preko robrnih rezervi.

Ovogodišnju pšenicu će plaćati 20 dinara, za šta je izdvojeno 500 miliona dinara. Procenjuje se da će rod biti 20 odsto niži nego 2018. godine, ali će pšenice biti i za izvoz.

Ratari smatraju da je sve ispod 22 dinara nedovoljno za pokrivanje troškova. Očekivano je da otkupljivači na početku sezone spuštaju cenu, kaže resorni ministar i dodaje da je država spremna da interveniše kada dođe do poremećaja na tržištu.

"Prošle godine i pretprošle smo uspeli da ovakvim merama podignemo tržište. Pogotovo pretprošle godine kad je bilo dosta problema na početku žetve. Mislim da ima načina da podignemo na ovakav način cenu. S druge strane, ko nije zadovoljan cenom on može da sačeka, da izlageruje pšenicu i da sačeka trenutak kad bude veća cena. Mi smo do pre 20 dana imali cenu pšenice najveću u istoriji Srbije od 24 dinara za pšenicu iz 2018 godine. Ko je sačuvao, mogao je da proda po toj ceni", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 05. jul 2019, 19:56) - anonymous [neregistrovani]

Nole

Nikad veca cena psenice 24 din pre osa i devet godina sve cene poljoprivrednih proizvoda su bile vece subvencije vece sveje bilo bolje za seljaka ovo je dno dna.

(petak, 05. jul 2019, 14:21) - TRAJAN LJUBA [neregistrovani]

TRAJAN LJUBA

Preko 90% zemljoradnika nema gotovinu za seme, hemikalije, ves. djubrivo itd. pa se zaduzuje u zadruzi I prilikom skidanje useva zadruga uzima psenicu po ceni koja ona odredjuje tako da gro psenice je vec otislo. Ostatak moze da cuva u uglavnom neregistrovanjim silosima tako da nema nacina da proda po nekoj interventnoj ceni. Moze ali treba silosu da plati ulaz, izlaz, prevoz do registrovanog skladistara itd. .. Tako da od pomoci drzave ima samo na papiru I u usta tog nesretnog Nedimovica.

(petak, 05. jul 2019, 13:47) - alex [neregistrovani]

psenica

To se kupuje da se nadoknade prazne robne rezerve jer je sve izvezeno

(petak, 05. jul 2019, 10:19) - Dusan [neregistrovani]

Gde sa sačuva?

Poštovani Ministre, gde prosečan seljak može da sačuva npr par prikolica pšenice? Čak i da ima prostor tehnologija za višemesečno čuvanje nije jednostavna. Ovo što ste rekli zvuči kao čuveno "neka jedu kolače". Svi silosi su privatizovani tako da prosečan seljak ne može ni da sačuva pšenicu ni da je izveze. Jedino što može je da je proda silosima po ceni koju nude ili da je baci.

(četvrtak, 04. jul 2019, 17:41) - anonymous [neregistrovani]

Ne znam

Šta ćete to da izvozite. U mom kraju pšenice ima, kao verovatno i drugde, ali je kvalitet problem, velika količina je sa hektolitarskom težinom ispod 72 - znači nije za humanu upotrebu, već samo kao stočna hrana.