Niska otkupna cena krči višnjike u Jablaničkom okrugu

Zbog niske otkupne cene od 30 dinara po kilogramu sve više voćara u Jablaničkom okrugu krči svoje višnjike i podiže plantaže malina. Proizvođači zbog bahatog odnosa otkupljivača u leskovačkom kraju još nisu dobili novac ni za prošlogodišnji rod. Zbog visokih troškova mnogima se i ne isplati da beru višnju.

I na skoro plus 40 za berače višanja na jugu Srbije nema odmora. Posao mora da se završi što pre, jer višnja zbog velike vrućine gubi na kvalitetu. Niska otkupna cena od 30 dinara po kilogramu diktira i cenu radnog sata za berače.

"Ja sam grupovođa, imam 20 radnika. Beremo na ovom suncu, od 1.000 do 1.300 dinara zarađujemo, od pola pet ujutru do 4", kaže Dalibor Ivković, berač.

Automatski berač višanja poslednjih godina sve je traženiji. Berba se završi mnogo brže i efikasnije. Vlasnici ovakvih mašina dobijaju 17 dinara za kilogram višnje.

"Radnika danas ne može ispod 2.000 dinara da nađe da mu radi, a to je mnogo, a tresač menja 50 radnika danas", objašnjava Vladan Dimitrijević iz Lapotinca.

U Jablaničkom okrugu pod višnjom se nalazi 1.600 hektara. Zbog mraza, prema procenama stručnjaka, rod je u odnosu na prošlu godinu manji za 20 do 30 odsto.

Višnje je manje i u Poljskoj, ali to ne utiče na cenu u Srbiji kako su to hladnjačari tvrdili prošle sezone. Većina voćara nije dobila novac ni za prošlogodišnji rod. Na bahati odnos otkupljivača ne znaju kome da se žale.

"Uništili su velike hladnjače male hladnjače uzmu 100 do 200 tona i ne primaju više robu. Znači treba da se izgrade preradni kapaciteti moćni", ističe Dušan Jovanović, proizvođač.

Mnogi voćari u Jablaničkom okrugu krče svoje višnjike i podižu plantaže maline. To nije laka odluka jer zahteva nova ulaganja.

Očigledno da je proizvođačima neophodna bolja organizacija i udruživanje kako bi zaštitili svoje interese. Ovako iz godine u godinu zavise od otkupljivača, koji im i za malinu daju znatno nižu ponudu u odnosu na zapadnu Srbiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво