Srbija izvozi skoro sve oružje

Poslednji dan Devetog međunarodni sajma naoružanja i vojne opreme Partner 2019. otvoren je i za građane. Sajam su ove nedelje posetile brojne delegacije, a na njemu su se mogla videti najnovija dostignuća domaće vojne industrije koja je uglavnom izvozno orijentisana.

Pančevačka fabrika aviona "Utva" predstavila je model novog aviona "sova".  

"Imamo u planu razvoj nove ultralake letelice i razvoj 'laste' turbo prop multifunkcionalnog aviona koji bi bio korišćen u vojsci. Mi u svom planu imamo i proizvodnju bespilotnih letelica po projektu VTI", rekao je Aleksandar Petrović, rukovodilac razvoja fabrike aviona "Utva" Pančevo.

Izloženo je 400 eksponata koje je projektovao Vojnotehnički institut.

"Tržište naše zemlje odnosno potrebe naše vojske su relativno male i svi kapaciteti odbrambene industrije Srbije, svih proizvođača, su prvenstveno orijentisani prema izvozu. Naravno, morate imati odgovarajuće proizvode koje su aktuelni, koji su interesantni i koji su na svetskom tržištu mogu prodati", naveo je pukovnik dr Miodrag Lisov, pomoćnik direktora VTI.

Jedna od kompanija koje najviše izvoze je valjevski "Krušik" koji je prošle godine čak 95 odsto proizvodnje plasirao na strana tržišta.

"Realizacija je bila negde oko 110 miliona dolara, a i ova godina je u sličnom trendu. Očekujemo da preko 90 odsto naše proizvodnje bude izvezeno. Trenutno zapošljavamo 3.200 radnika", istakao je Vladan Lukić, generalni direktor HK "Krušik AD Valjevo".

Pored tridesetak izlagača iz inostranstva na sajmu je bilo mnogo više stranih delegacija zainteresovanih za zajedničke poslove.

"Korejske kompanije bi mogle obezbediti materijal, a srpske kompanije bi napravile finalni proizvod koji bi se mogao prodati u Koreji. Korejske i srpske firme su razgovarale o zajedničkoj saradnji i nadam da će to biti uspešna priča o saradnji", naveo je Li Sung Gi, direktor Korejske agencija za promociju investicija i trgovine.

Prošle godine izdato je oko 600 dozvola za uvoz i izvoz NVO u vrednosti od oko 500 miliona dolara. 

Prema podacima iz 2017. godine, najveći kupci naoružanja i vojne opreme iz Srbije su Ujedinjeni Arapski Emirati i Sjedinjene Države, gde je otišlo gotovo pola ukupnog izvoza.

Uvozili smo najviše iz BiH i Belgije, a uvoz je bio četiri puta manji od izvoza.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи