"Otvaranje poglavlja devet dokaz da je veći deo posla obavljen"

Guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković smatra da je otvaranje poglavlja devet pokazatelj usklađenosti sa svim kriterijumima i merilima koje predviđa oblast finansijskih usluga i da je Srbija na putu ka EU uradila veliki deo posla u ovoj oblasti.

Oblast finansijskih usluga pokriva sektor banaka, osiguranja, bankarskih konglomerata, investicionih fondova, tržišta kapitala, strukovne penzije.

"Otvaranje poglavlja devet u dobroj meri govori da je Srbija na putu ka EU i da je već veliki deo posla uradila u ekonomskoj oblasti", rekla je Tabakovićeva za Tanjug.

Tabakovićeva je podsetila da je u decembru otvoreno poglavlje 17 koje se tiče ekonomske i monetarne politike koje takođe, kao i poglavlje devet (finansijske usluge) vodi NBS.

Tabaković je navela da je posebno važno da se zatvaranje poglavlja devet može očekivati odmah po otvaranju, zato što postoje administrativni kapaciteti i usklađenost domaće regulative sa regulativom EU.

"Do ulaska u EU mi ćemo morati da donesemo neke zakone, ali ne zato što oni danas ne postoje, nego zato što je to oblast u kojoj se svakodnevno rade unapređenja koja znače, na primer, zaštitu korisnika finansijskih usluga i sve veći i dublji obuhvat tih usluga i način kako se prati njihova primena, unapređuje upravljanje rizicima u poslovanju i to će značiti kontinuitet našeg usklađivanja do ulaska u EU", navela je Tabakovićeva..

Ovo je jedna od oblasti koja je pokazala da zajednički rad daje najbolje moguće rezultate, naglasila je Tabakovićeva.

Kako je ukazala, za sve one koji posluju na tržištu Srbije u oblasti finansijskih usluga, apsolutno nema nikakve razlike u odnosu na ono što je u EU ili nekih ograničenja kojih ima u Srbiji, a nema u Uniji.

"Otvaranje ovog poglavlja i njegovo zatvaranje, a konačno i pridruživanje, značiće da će i naša domaća regulativa i svi oni koji učestvuju na tom tržištu imati 'jedinstveni evropski pasoš' da mogu da budu prisutni na tržištu EU, a ne samo u Srbiji", zaključila je Tabakovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара