Investicioni ciklus za razvoj Srbije između pet i deset milijardi evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će pre kraja godine biti pokrenut novi i do sada najveći investicioni ciklus u zemlji, vredan između pet i deset milijardi evra za razvoj i napredak Srbije.

Aleksandar Vučić je dodao da će taj investicioni ciklus biti završen za četiri ili pet godina i da će podrazumevati projekte za razvoj cele Srbije.

"Razgovarao sam danas sa predsednicom vlade i ministrom finansija Sinišom Malim, i pre Nove godine izaći ćemo sa novim predlogom velikog, do sada najvećeg, investicionog plana za razvoj i napredak Srbije. Sada imamo prvi put priliku da to uradimo", rekao je predsednik Srbije novinarima obilazeći park "Beograda na vodi".

Kaže da je bilo besmisleno 2012. ili 2013. da se tako nešto pokreće, jer se tada naša zemlja "davila i borila za vazduh".

Ističe da danas možemo to da uradimo, da će biti uložen novac u velike i kapitalne infrastrukturne projekte i izrazio očekivanje da će te investicije podići privredni rast zemlje tako da će biti više od pet ili šest odsto.

Dodaje da će investicija biti u celoj zemlji i da će biti ulženo u kanalizaciju, vodovod, precištače za otpadne vode i sve drugo u čemu zaostajemo za Zapadnom Evoropom.

"Zatim u metro, auto-puteve, prugu, železnički Koridor 10 do Preševa i Dimtirovgrada... Sve ćemo da završimo u narendih nekoiko godina. Naporavićemo jedan novi plan i veliki program koji će zaposliti celu Srbiju", istkao je Vučić.

Dodaje da će se raditi sa svim važnim svetskim institucijama oko formiranja investicionog plana.

"Posebno ćemo da radimo u narednom periodu i sa svim važnim svetskim institucijama oko formiranja investicionog plana koji će biti ubedljivo najveći u modrenoj istoriji, koji će verujem potpuno rešiti problem nezaposlenosti", dodao je predsednik Srbije.

"Nikad bolji ekonomski rezultati"

Istakao je da su ekonomski rezultati nikada bolji i da će Srbija ponovo imati suficit budžeta, i to bez obzira na velike rashode zbog vraćanja ranijih dugova, te da ga jedino brine pitanje Kosova i Metohije.

"Srbija će ponovio imati suficit u budžetu. To će biti četvrtu godinu na papiru, a treću za redom, da imamo suficit, iako smo imali jednokrtane rashode, jer smo vraćali dugove od pre deset godina", naveo je Vučić.

Ko god bude prolazio kroz Srbiju i kroz Beograd znaće, kaže, kako je ovo naopravljeno i u čije vreme.

"Ovo će biti najlepši deo Beograda, kada se pojave i toranj i šoping mol i sve drugu zgrade", rekao je predsednik tokom obilaska radova na uređenju Beograda na vodi.

Srbija i Beograd će mnogo da zarađuju i pripremljene su mnoge stvari za turiste, naveo je on i dodao da je samo turista iz Kine bilo 2017. godine 50.000, a 2011. godine 3.500, kao i da se ove godine očekuje da ih bude 180.000, a kasnije i više od 300.000.

"Trudimo se da dovedemo najveće svetske komapnije. Na primer, pregovaramo sa 'Luj vitonom', 'Pradom', 'Gučijem'... Ako skupe kompanije dođu onda će veliki broj turisti iz Azije, ali i iz regiona hrliti u Beograd, jer će ovde to moći da kupe po povoljnijiom cenama", rekao je Vučić i istakao da će to biti velika korist za Srbiju.

Ponovio je da će za Vidovdan biti otvoren aerodrom Lađevci kod Kraljeva za civilni saobraćaj, za male avione, a za godinu dana i za velike avione tipa – A319 i A320, što je važna stvar za taj deo zemlje.

broj komentara 22 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. jun 2019, 11:16) - kale [neregistrovani]

investicija

Nema sumnje da ce ovaj investicioni plan biti pun pogodak.Svaka cast.Tako to rade odgovorni lideri.

(ponedeljak, 24. jun 2019, 08:58) - Laza [neregistrovani]

Nove investicije!!!

Tako je, posao za sve!!!

(ponedeljak, 24. jun 2019, 08:58) - Milana [neregistrovani]

SVAKA CAST

Jedno je sigurno Srbija je politicki, privredni i ekonomski razvijenija nego ikad i to treba postovati

(ponedeljak, 24. jun 2019, 08:57) - Mira [neregistrovani]

istina

Sve veći broj investicija u Srbiju doprinosi većim rezultatima na svim poljima koji obezbeđuju da žitelji imaju normalan i bolji život.

(ponedeljak, 24. jun 2019, 08:56) - Cane [neregistrovani]

SVAKA CAST

Ulaganje u infrastrukturu se mozda ne vidi kao finansijski isplativa investicija ali se oseti kroz poboljasan zivot gradjana - most, tunel, put ili bulevar sasvim je svejedno, svaka investicija je zlata vredna

(nedelja, 23. jun 2019, 20:38) - anonymous [neregistrovani]

E

Sad mi je lakse.

(nedelja, 23. jun 2019, 16:37) - anonymous [neregistrovani]

Srpski Turisti

dolaze i 3,5 miliona Srba iz celog Sveta svake godine vise puta, ali za njih nista.

(nedelja, 23. jun 2019, 15:50) - Alex [neregistrovani]

......

Zakrpite rupe na putu Nis-Prokuplje za pocetak, a onda razmislite da ga rekonstruisete. Zreo je za rekonstrukciju vec 20 godina.

(nedelja, 23. jun 2019, 15:42) - anonymousPero [neregistrovani]

Uspeh

Uspeh jedne drzave se meri po standardu ljudi koj zive u toj drzavi

(nedelja, 23. jun 2019, 15:25) - anonymous [neregistrovani]

Hrlenje

Strah me je da pored kineza i ostali srpski narod ne pohrli u Beograd.Ko će ostati u manjim gradovima?