Kako će se promeniti kupovina na internetu u Srbiji

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je za RTS da je suština novih zakonskih rešenja koja se odnose na trgovinu da se pomogne razvoj te oblasti, posebno nekih oblika kao što je elektronska trgovina i internet prodaja.

Tatjana Matić je, gostujući u Dnenviku RTS-a, rekla da je do sada, zbog nedefinisanih pravila, na internetu bilo mnogo sive ekonomije.

Kako kaže, sada su definisani novi pojmovi kao što su elektronska prodavnica i elektronska platforma. Ističe da će to doprineti da se smanji siva ekonomija i da se razvije oblast trgovine na internetu.

Biće uveden i intitut "misteri šopera" koji će inspekciji dati mogućnost prikrivene kupovine kako bi došla do dokaza o nelegalnoj prodaji.

Tatjana Matić kaže da je broj korisnika elektronske trgovine u Srbiji porastao sa 18 na 30,9 odsto. U ovom trenutku domaći potrošač izdvoji oko 88 dolara godišnje na elektronsku trgovinu a u EU, Kini i SAD taj iznos je značajno veći.

"Idemo ka tome da se naši kupci osećaju sigurno", rekla je Matićeva.

Dodaje i da će elektronske prodavnice i platforme morati da budu registrovane i da, ako se na njima nađe neki nedozvoljen sadržaj, on će morati da bude uklonjen.

Pravi se i akcioni plan elektronske trgovine i on će biti gotov do 1. septembra, rekla je Matićeva dodajući da on podrazumeva niz aktivnosti kako bi se promovisala elektronska trgovina.

Niže cene rominga 

Pred početak letnje sezone dobra vest za građane je stupanje na snagu sporazuma o snižavanju cene rominga na Zapadnom Balkanu.

Tatjana Matić navodi da su sniženja značajna i da će se sprovoditi fazno od 1. jula. Potpisnice sporazuma su Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija a dogovoreno je sa se sporazum sprovodi i na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije.

U prvom periodu biće snižene cene odlaznih poziva za 62 odsto a dolaznih za više od 20 odsto. Cena SMS poruka biće niža 50 odsto a prenosa podataka 87 odsto, rekla je Matićeva.

Objašnjava da sporazum važi za sve zemlje i da je jedina razlika u paketima koje korisnisi imaju.

Navodi da je Srbija već imala sporazum sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i BiH a da je ovo dodatno snižavanje, s tim što je Albanija nova u tom paketu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 23. jun 2019, 13:17) - Dejan M [neregistrovani]

Kad inspekcija kaže

da je nemoćna pri raznim kupovinama koje ne odgovaraju reklami i deklaraciji. Jedan primer :Na mnogim patikama piše da su od prirodne kože, u stvarnosti ni jedne patike nisu od prirodne kože, već od veštačkih materijala ili imitaciji kože. Niko ne traži da patike budu od onoga što nisu, nije humano a i svet ne ide u tom smeru, samo deklaracija nije tačna...

(nedelja, 23. jun 2019, 12:46) - Dejan M [neregistrovani]

Nisam razumeo

koje su to promene u telekomunikacijama , od prvog jula...

(nedelja, 23. jun 2019, 11:16) - anonymous [neregistrovani]

Servis

Interesantno je kako drzava koja je servis gradjana prvo uskladjuje razne obaveze sa zapadom , a prava i direktnu korist za gradjane ostavlja za kraj. Ako je nesto uredjeno na zapadu ,onda je to elektronska trgovina. Zasto izmisljamo toplu vodu?

(nedelja, 23. jun 2019, 11:02) - Блејд [neregistrovani]

Сигурност ха ха

Бринете о мојој сигурности тако што правите лажне купце и појачавање инспекцију, уходите људе и пишете казне? Не знам заиста, како сте то успели да повежете. Бахато.