Meteorolozi najavljuju grad, a ni stara šteta nije procenjena

Nestabilno vreme se nastavlja. Meteorolozi kažu da je moguć i grad, a još nije završena ni procena štete koju su vremenske nepogode prethodnih nedelja nanele poljoprivredi.

U 50 sela na području opštine Trstenik pod vodom je bilo oko 2.300 hektara oranica, pa se procenjuje da je samo u poljoprivredi šteta oko 400 miliona dinara.

"Tri hiljade koca paradajza imam pred branje, to je sve spareno, ništa se ne vidi. To je, ljudi, ne daj bože. Odžačka reka nam je napravila lom", priča Mirko Radenković iz Gornjeg Ribnika.

Samo iz jednog plastenika Dragoljub Milić iz Guče očekivao je da ubere 20 tona paradajza. Poplava je odnela i rasad i rod drugih kultura koje je uzgajao.

"Zasađeno je bilo 4.000 struka paradajza, bili su na berbi. Čovek nekako i da oprosti štetu na rodu, ali objekti vrede mnogo – folije, plastenici, konstrukcija", ističe Dragoljub.

 

U Dragačevu je poplava nanela ogromne štete, ne samo onima koji se bave plastečničkom proizvodnjom. Bez roda su ostali i ratari.

"Zahvaćeno je oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Sada se radi samo popisivanje, tek sledi sistematizacija svih šteta i konačna procena štete", navodi zamenik predsednik opštine Lučani Miloš Jovičić.

Na ovogodišnji rod voćari u Miokovcima kod Čačka teško mogu računati. Grad je pre mesec dana uništio najkvalitetnije kajsije i drugo voća. Zbog obilnih padavina stručnjaci savetuju da proizvođači odmah posle nevremena uđu u voćnjake.

"Izvršiti tretmane zaštite bilja, a što se tiče agrotehničkih mera, potrebno je ukloniti polomljene, oštećene grane, znači ukloniti plodove koji su oštećeni", ukazuje referent službe za voćarstvo u Čačku Snežana Dragićević Pilipović.

Neki od meštana Krupnja kažu da ove godine neće ubrati ništa od voćarskih kultura. Poplave su pored zasada maline i kupine, oštetile i oranice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво