Mali: Istorijski uspeh, više prihoda u budžetu, veće plate i penzije

Odluka Skupštine FATF-a da Srbiju skine sa "sive liste" predstavlja dobar signal za strane investitore, naveo je za RTS ministar finansija Siniša Mali. Dodaje da to znači i više prihoda u budžetu, veće plate i penzije i bolji životni standard građana.

Siniša Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je vest da je Srbija skinuta sa "sive liste" veoma važna za građane Srbije i dodao da je ta odluka posledica svega onoga što je Srbija radila u proteklih 18 meseci.

"Zvanična je odluka, mi smo skinuti sa sive liste FATF-a i posledica je svega što smo radili proteklih 18 meseci. Doneli smo 12 zakona, preko 70 podzakonskih akata. Saradnja velikog broja institucija, ministarstava, komora i agencija kako bi potvrdile da je Srbija na pravom mestu i da daje svoj doprinos i borbi protiv terorizma i borbi za sprečavanje pranja novca", objašnjava Mali.

Ističe da je ovaj događaj važan i za zemlju jer vodi još većem interesovanju i poverenju stranih investitora za ulaganje u projekte u Srbiji. 

"Investitori su se pitali zbog čega je Srbija na sivoj listi, sada te prepreke nema. Otvara nam se prostor za više stranih direktnih investicija, što podstiče dalji razvoj. Mi ove godine sa 3,5 već podižemo projekciju našeg rasta na 3,7 ili 3,8, a to znači i više prihoda u budžetu, veće plate i penzije i bolji životni standard građana", navodi ministar.

Dodaje da je ova odluka bitna i za otvaranje važnih finansijskih poglavlja.

"Najmanje dva poglavlja. To je poglavlje 4, koje je vezano za slobodno kretanje kapitala, i poglavlje 9, koje je vezano za finansijske usluge. Ja očekujem da će nam Evropska unija otvoriti ta dva poglavlja u najskorije moguće vreme, da ubrzamo i taj pristupni put ka EU", ocenjuje Mali.

Istorijski uspeh, najniža kamatna stopa 

Govoreći o prodaji obveznica Republike Srbije na Londonskoj berzi u vrednosti od milijardu evra po rekordno niskoj kamatnoj stopi, ministar navodi da je postignut neverovatan uspeh.

"Neverovatan uspeh postignut je na Londonskoj berzi. Prvi put u istoriji Srbija je ponudila svoje obveznice na Londonskoj berzi. Mi smo ponudili milijardu evra na deset godina. Dobili smo nikada nižu, istorijski najnižu kamatu na naše obveznice", navodi ministar.

Dodaje da se Srbija zadužuje pet puta jeftinije nego 2011. godine.

"Zamislite da nekom dugujete sto dinara i do danas ste plaćali 7,25 dinara kamatu, a od sutra plaćate 1,61 dinar. Dakle pet puta ste bolje prošli. I nama to daje mogućnost da taj novac koji smo uštedeli usmerimo na nove investicije, na povećanje plata i penzija, da još više uložimo u ubrzani rast privrede", objašnjava ministar. 

Dodaje da to vodi poboljšanju kreditnog rejtinga zemlje, poverenju ulaganja investitora na srpsko tržište, što, kako kaže, utiče na veći privredni rast, na smanjenje nezaposlenosti i povećanje životnog standarda, odnosno povećanje plata i penzija.

Govoreći o Komercijalnoj banci, navodi da je sedam investitora zainteresovano za kupovinu akcija te banke.

"Sedam investitora zainteresovano je za kupovinu akcija Komercijalne banke. Oni će sada pogledati knjige Komercijalne banke i nakon toga će izaći sa konačnom ponudom. Očekujem uspešan završetak tog procesa do kraja godine", poručio je ministar.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара