Mali: Istorijski uspeh, više prihoda u budžetu, veće plate i penzije

Odluka Skupštine FATF-a da Srbiju skine sa "sive liste" predstavlja dobar signal za strane investitore, naveo je za RTS ministar finansija Siniša Mali. Dodaje da to znači i više prihoda u budžetu, veće plate i penzije i bolji životni standard građana.

Siniša Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je vest da je Srbija skinuta sa "sive liste" veoma važna za građane Srbije i dodao da je ta odluka posledica svega onoga što je Srbija radila u proteklih 18 meseci.

"Zvanična je odluka, mi smo skinuti sa sive liste FATF-a i posledica je svega što smo radili proteklih 18 meseci. Doneli smo 12 zakona, preko 70 podzakonskih akata. Saradnja velikog broja institucija, ministarstava, komora i agencija kako bi potvrdile da je Srbija na pravom mestu i da daje svoj doprinos i borbi protiv terorizma i borbi za sprečavanje pranja novca", objašnjava Mali.

Ističe da je ovaj događaj važan i za zemlju jer vodi još većem interesovanju i poverenju stranih investitora za ulaganje u projekte u Srbiji. 

"Investitori su se pitali zbog čega je Srbija na sivoj listi, sada te prepreke nema. Otvara nam se prostor za više stranih direktnih investicija, što podstiče dalji razvoj. Mi ove godine sa 3,5 već podižemo projekciju našeg rasta na 3,7 ili 3,8, a to znači i više prihoda u budžetu, veće plate i penzije i bolji životni standard građana", navodi ministar.

Dodaje da je ova odluka bitna i za otvaranje važnih finansijskih poglavlja.

"Najmanje dva poglavlja. To je poglavlje 4, koje je vezano za slobodno kretanje kapitala, i poglavlje 9, koje je vezano za finansijske usluge. Ja očekujem da će nam Evropska unija otvoriti ta dva poglavlja u najskorije moguće vreme, da ubrzamo i taj pristupni put ka EU", ocenjuje Mali.

Istorijski uspeh, najniža kamatna stopa 

Govoreći o prodaji obveznica Republike Srbije na Londonskoj berzi u vrednosti od milijardu evra po rekordno niskoj kamatnoj stopi, ministar navodi da je postignut neverovatan uspeh.

"Neverovatan uspeh postignut je na Londonskoj berzi. Prvi put u istoriji Srbija je ponudila svoje obveznice na Londonskoj berzi. Mi smo ponudili milijardu evra na deset godina. Dobili smo nikada nižu, istorijski najnižu kamatu na naše obveznice", navodi ministar.

Dodaje da se Srbija zadužuje pet puta jeftinije nego 2011. godine.

"Zamislite da nekom dugujete sto dinara i do danas ste plaćali 7,25 dinara kamatu, a od sutra plaćate 1,61 dinar. Dakle pet puta ste bolje prošli. I nama to daje mogućnost da taj novac koji smo uštedeli usmerimo na nove investicije, na povećanje plata i penzija, da još više uložimo u ubrzani rast privrede", objašnjava ministar. 

Dodaje da to vodi poboljšanju kreditnog rejtinga zemlje, poverenju ulaganja investitora na srpsko tržište, što, kako kaže, utiče na veći privredni rast, na smanjenje nezaposlenosti i povećanje životnog standarda, odnosno povećanje plata i penzija.

Govoreći o Komercijalnoj banci, navodi da je sedam investitora zainteresovano za kupovinu akcija te banke.

"Sedam investitora zainteresovano je za kupovinu akcija Komercijalne banke. Oni će sada pogledati knjige Komercijalne banke i nakon toga će izaći sa konačnom ponudom. Očekujem uspešan završetak tog procesa do kraja godine", poručio je ministar.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 21. jun 2019, 23:01) - Aleksandar [neregistrovani]

Odgovor

Ja prijatelju radim od 8 do 20h a nije iz fotelje. Da imaš suficit u kućnom da li bi podizao kredit kod banke i plaćao kamatu, ne bi sigurno. Ja eto nemam nijedan kredit niti sam ikad uzimao pa lepo živim i nikom ne dugujem.

(petak, 21. jun 2019, 22:48) - anonymous [neregistrovani]

Hmm

Uvek nesto zamerate sa fotelje....

Svaki dobar biznismen se zaduzuje, taj Kredit se sam nosi od ustedjene kamate, zar to ne razumete ili jednostavno nemate pojma???
Usteda kamate omogucava investicije koje se ponovo vraca u budzet putem PDV i poreza na plate....

Ljudi, naucite ekonomiju!! A ako ne razumete bolje cutite

(petak, 21. jun 2019, 22:24) - anonymous [neregistrovani]

suficit i plate

Povećanje plata nismo videli a pričate neprestano o tome.

(petak, 21. jun 2019, 22:09) - anonymous [neregistrovani]

Ne vredi

Nama da se hvalite ,ne vredi. Mi imamo suvise svojih ekonomskih problema da bi to shvatili,a i tradicionalno ne verujemo vlastima.

(petak, 21. jun 2019, 20:54) - Alekdandar [neregistrovani]

Pitanje

Ministar se hvali što je prodao obveznice i što ćemo vratiti investitorima sa kamatom. Uspeh je kada se ne zadužuje. Ako ima tolikog suficita zašto prodajemo obveznice. Zašto se zadužujemo?