Jačanje finansijskog sektora Srbije podstrek za ulaganja francuskih kompanija

Francuske kompanije zainteresovane su za ulaganja u Srbiji, posebno u gradnju metroa i energetiku - to su predstavnici tamošnjih kompanija potvrdili premijerki Ani Brnabić u Parizu.

Novi mostovi između dve zemlje se grade postepeno, u ovom slučaju novim ulaganjem Francuske u Srbiji. Da za to imaju i volje i želje potvrdili su predstavnici 20 kompanija u razgovoru sa srpskom premijerkom.

"Obrazovana radna snaga je ključni element za investicije. Istovremeno, važan nam je i stabilan pravni okvir. Podstrek za naša ulaganja je ono što je urađeno na jačanju i stabilnosti finansijskog sektora Srbije", izjavila je Mari-Andž Debon, potpredsednica Privredne komore Francuske.

Prošle godine sa ukupno 750 miliona evra, Francuska je bila najveći pojedinačni investitor. "Vansi" je dobio koncesiju za Aerodrom, a "Suez" na tenderu za deponiju Vinča.

Čini se da je to bila prekretnica u ekonomskoj saradnji koja je jedno vreme bila u zatišju jer su ukupne investicije Francuske pre toga bile 150 miliona evra.

"Francuska ima velike kompanije, tu se vidi propuštena šansa u prošlosti zato što mi nismo uspeli da iskoristimo svu moć francuskih kompanija. U ovom trenutku Francuska ima stotinak kompanija u Srbiji i zapošljava oko 11.000 ljudi, ali je potencijal mnogo veći i o tome smo razgovorali", kaže premijerka Ana Brnabić.

A razgovaralo se i o konkretnim projektima - izgradnji beogradskog metroa i ulaganjima u energetiku.

I ovde u Parizu smo se još jednom uverili da je investitorima najvažnija stabilnost i predvidivost.

Ipak ne može se bez odličnih političkih veza. One su osnova za i za ekonomsku saradnju.

I u tom svetlu je važna predstojeća poseta francuskog predsednika Srbiji za mesec dana na kojoj će se razgovarati i o francuskim investicijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи