Etika ispred novca, ipak je moguće

Direktor jedne od najprestižnijih institucija iz oblasti finansija Pol Smit kaže za RTS da etika uvek treba da bude ispred novca. Zakon nam govori šta možemo da uradimo, ali etika nam govori šta treba da uradimo, rekao je Smit.

Pol Smit, poznati internacionalni govornik i direktor CFA instituta, jedne od najprestižnijih institucija iz oblasti finansija i investicionog menadžmenta, bio je gost Ekonomskog fakulteta. Između ostalog, govorio je o većem uključivanju žena u svet finansija.

U razgovoru za RTS rekao je da su brojni razlozi zbog kojih je procentualno malo žena u toj oblasti. Prvi je taj što kada pogledaju sektor finansija vide da su tu gotovo sve muškarci i onda pomisle "nije to za mene".

Kako bi se taj problem rešio, potrebno je napraviti pozitivne korake, navodi Pol Smit. Jedan od njih je da se ženama priđe dok su na univerzitetu i pruži im se šansa za zapošljavanje.

Međutim, najveći problem ostaje način na koji je društvo organizovano. Sve dok samo žene brinu o deci postoji granica do koje mogu da stignu, moramo tu da uvedemo promene, rekao je Smit i dodao da su u skandinavskim zemljama uveli da i muškarci moraju da uzmu odsustvo, kako bi obaveze bile podjednako raspodeljene.

Pol Smit se, inače, zalaže za etičko poslovanje. Objašnjava da to znači da uvek treba iskreno komunicirati sa klijentima i ne iskorišćavati njihovo eventualno neznanje kako bi se stvorio profit.

"Ne želimo nekoga ko ima 35 godina da učimo razliku između dobrog i lošeg, ali može biti problem način na koji se reaguje u etički sumnjivim situacijama", rekao je Smit.

Etika uvek treba da bude ispred novca, poručuje Smit. "Zakon nam govori šta možemo da uradimo, ali etika nam govori šta treba da uradimo. Možete da zarađujete novac i da se ponašate etički ispravno", rekao je Smit. 

Odgovarajući na pitanje da li kompanije koje zarađuju više treba više i da daju zajednici, Smit je rekao da firme posluju u nekom okruženju samo zato što im je ono za to dalo dozvolu.

"Kompanije imaju obavezu da zapošljavaju, omoguićavaju praksu, proizvode na način da ne zagađuju okolinu. Imaju odgovornost prema svojoj zajednici koja od njih očekuje da etički posluju", rekao je Smit.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво