Srbija i Belorusija – bolja privredna saradnja kroz zajedničku proizvodnju

Privredna saradnja Srbije i Belorusije ima mnogo prostora za naredak. Trgovinska razmena dosad se odvijala po principu "korak napred-korak nazad". Nadležni iz obe zemlje vide šansu u zajedničkoj proizvodnji poljoprivrednih mašina i kamiona i autobusa na gas.

Dve zemlje koje nemaju otvorenih političkih pitanja, Belorusija ne priznaje nezavinost Kosova, imaju o čemu da pričaju kada je reč o ekonomskoj saradnji.

Trgovinska razmena ide "korak napred-korak nazad", uglavnom zavisno od toga da li Srbija odluči da energente i đubrivo kupi od Belorusije ili od nekog drugog.

Od 2009, kada je potpisan sporazum o slobodnoj trgovini pa do 2015, porasla je čak pet puta- na 250 miliona dolara pa se 2016. prepolovila, a u prošloj godini je pala još 38 odsto.

Zato u intervjuu za Portal RTS-a beloruski ambasador u Srbiji Valerij Briljov kaže da je trgovina samo jedan, najjednostavniiji i najpromenljiviji vid ekonomske saradnje.

Sledeći korak treba da bude uspostavljanje zajedničke proizvodnje firmi iz dveju zemalja, a na osnovu iskustava iz već postojeće proizvodnje beloruskih traktora i autobusa u Srbiji.

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić navodi da se u mnogim sektorima već pokušavalo da se sarađuje – od kombajna, traktora do kamiona i autobusa na gas koji su, kako kaže, vrlo zanimljiv i prepektivan program.

"I sve je bilo i jeste kratkog daha, a glavni problem uvek je bio da nije bilo dovoljno kapitala", dodaje Đukić.

Plan je da, kada budemo razvili proizvode koji uključuju i srpsku pamet i potrebe, nastupimo zajedno u trećim zemljama, jer nam to omogućava optimalna kombinacija sporazuma o slobodnoj trgovini koje imaju dve zemlje, Srbija sa Evropskom unijom ima SSP, a Belorusija je u Saveznoj Državi sa Rusijom i bescarinskoj uniji sa svim bivšim sovjetskim republikama.

Prema rečima Đukića, vlade i privrede dve zemlje moraju da ulože mnogo više energije ulože, mnogo više kapitala, dodatnih instrumenata da bi se došlo do neke zajedničke proizvodnje.

Ambasador Briljov najavljuje i pojačanu inicijativu da se dve privrede bolje upoznaju, uključujući i organizovanje ekonomskog foruma, možda baš u vreme posete beloruskog predsednika koja bi se mogla desiti na jesen.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи