Tri plana odbrane ako komšijske države ostanu bez struje

Proteklog vikenda, milioni ljudi u Argentini, Urugvaju, Paragvaju, Čileu i južnom Brazilu bili su bez struje. Zvanično – uzrok je kvar na zajedničkom sistemu za električno povezivanje. Da li je Srbija zaštićena od ovakvih incidenata?

Izvršni direktor za upravljanje i tržište u EMS-u Aleksandar Kurćubić rekao je da je elektroenergetski sistem kontinentalne Evrope jedinstven kako energetski tako i informaciono i da se posebna pažnja poklanja bezbednosti rada takvog sistema.

"Na nivou kontinentalne Evrope snovana su tri regionalna centra koja prate rad sistema. Jedan od njih je u Beogradu i njegova osnovna dužnost je praćenje sigurnosti rada u regionu jugoistočne Evrope", objašnjava Kurćubić.

U slučaju da Rumunija, Mađarska ili bilo ko od suseda ostane bez struje, EMS ima tri plana odbrane i spreman je odmah da ih primeni i smanji posledice po naš sistem.

I u slučaju kriznih situacija zbog vremenskih neprilika, poplava, klizišta, snega – EMS ima razvijene procedure i uvek je spreman da posledice vremenskih neprilika lokalizuje kako se ne bi dalje širile na prenosni sistem, rekao je Kurćubić.

Sve vitalne ustanove bolnice, škole, pekare, mediji moraju imati agregate u slučaju kriznih situacija a trend u svetu jeste da se sa razvojem IT tehnologije razvijaju i skladišta električne energije. To su velike baterije iz kojih se mogu napajati veliki sistemi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво