Tri plana odbrane ako komšijske države ostanu bez struje

Proteklog vikenda, milioni ljudi u Argentini, Urugvaju, Paragvaju, Čileu i južnom Brazilu bili su bez struje. Zvanično – uzrok je kvar na zajedničkom sistemu za električno povezivanje. Da li je Srbija zaštićena od ovakvih incidenata?

Izvršni direktor za upravljanje i tržište u EMS-u Aleksandar Kurćubić rekao je da je elektroenergetski sistem kontinentalne Evrope jedinstven kako energetski tako i informaciono i da se posebna pažnja poklanja bezbednosti rada takvog sistema.

"Na nivou kontinentalne Evrope snovana su tri regionalna centra koja prate rad sistema. Jedan od njih je u Beogradu i njegova osnovna dužnost je praćenje sigurnosti rada u regionu jugoistočne Evrope", objašnjava Kurćubić.

U slučaju da Rumunija, Mađarska ili bilo ko od suseda ostane bez struje, EMS ima tri plana odbrane i spreman je odmah da ih primeni i smanji posledice po naš sistem.

I u slučaju kriznih situacija zbog vremenskih neprilika, poplava, klizišta, snega – EMS ima razvijene procedure i uvek je spreman da posledice vremenskih neprilika lokalizuje kako se ne bi dalje širile na prenosni sistem, rekao je Kurćubić.

Sve vitalne ustanove bolnice, škole, pekare, mediji moraju imati agregate u slučaju kriznih situacija a trend u svetu jeste da se sa razvojem IT tehnologije razvijaju i skladišta električne energije. To su velike baterije iz kojih se mogu napajati veliki sistemi.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 18. jun 2019, 12:19) - anonymous [neregistrovani]

Uskoro

Uskoro će ostali gradovi u Srbiji stalno biti bez struje kao u jednoj državi bliskog istoka a Beograd uvek ima struju.