Mleveno meso najlakše se kvari, hladnim lancem protiv bakterija

Kad je toplo, od svih namirnica koje svakodnevno kupujemo najoprezniji smo sa mesom, naročito mlevenim. Međutim, da li je meso bezbedno, ne zavisi uvek samo od toplote. Jedna veterinarska kontrola mesara i klanica u Južnobačkom okrugu pokazala je da nisu u svim objektima ispunjeni higijenski uslovi.

Sekretar Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović ističe da je odgovornost za bezbednost proizvoda na proizvđaču, a da se kontrola vrši neprestano.

Inspekcija kontroliše ceo lanac proizvodnje – od farme, preko transporta do klanice itd.

Kontroliše se higijena samog procesa, lična higijena radnika, životinje, kontrola svakog proizvodnog dela, rekao je Budimović.

Smatra da kazne nisu dovoljno oštre. "Kazne po mojoj proceni moraju da budu rigoroznije – kad neko napravi neku vrstu problema i dođe do velikih odstupanja, treba da mu se zabrani da se bavi tim poslom u narednom periodu. Kazne se sada kreću od nekoliko desetine hiljada do nekoliko miliona dinara za pravna lica", rekao je Budimović.

Jedna od poslednjih afera dogodila se u Paraćinu kada uvezeno meso nije imalo odgovarajuću deklaraciju.

Čim nema dokumentacije to je šverc a ne uvoz, rekao je Budimović. "Ne znači da su manje odgovorni. Mislim da je to jedan od drastičnijih primera i po količinama i po pokušaju da se tako nešto radi, jer reč je o nekoliko desetina tona", naveo je Budimović.

Kada su vrućine, građani najčešće izbegavaju mleveno meso.

To je najrizičnija sirovina zato što je meso nakon mlevenja podložnije bakterijama i lakše se kvari, kaže Budimović i dodaje da teba poštovati tzv. hladan lanac – od proizvodnje, do transporta i čuvanja namirnica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво