Šta nas sprečava da imamo solarne panele na krovu

Za projekte koji će doprineti uštedi energije i smanjiti emisiju šetnih gasova, 24 lokalne samouprave dobile su 325 miliona dinara, i to bespovratno iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost. Takvi projekti doprinose uštedi energenata i do 40 posto.

Neke opštine će novac potrošiti na obnovu škole ili vrtića, druge na dom zdravlja ili neku drugu ustanovu. Objekti će dobiti izolaciju, stolariju, energetski efikasno osvetljenje, kotlove i toplotne pumpe za grejanje ili solarne panele.

Gradonačelnici i predsednici opština iskoristili su priliku i prijavili se za konkurs. Kažu da su zadovoljni onim što je ostvareno.

"Ono što je veoma važno jeste da smo mi, naš energetski menadžer i njegov tim aplicirali i za grad Čačak i za opštinu Lučani i da su oba projekta prošla", rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Predsednik Opštine Irig Stevan Kazimirović je izjavio da je značaj tih projekata i u tome što će smanjiti iseljavanje iz sela.

"Sada smo konkurisali za našu seosku mesnu zajednicu Kruševluk–Prnjavor. Ovo su projekti koji teže da ostavljaju mlade na selu i pomažu energetskoj efikasnosti", naglasio je Kazimirović.

Računa se da će 24 projekta doneti uštedu samo struje od 8,2 miliona kilovat sati godišnje.

"Oko 490.000 evra godišnje će ovi projekti doneti kao uštedu. Smanjićemo emisiju ugljen-dioksida za 3.300 tona godišnje. Ovi projekti, pored energetske efikasnosti u nekim sredinama imaju i elemente prelaska na obnovljive izvore energije", saopštio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar najavljuje da će Vlada uz podršku Evropske unije uskoro formirati još jedan Fond koji će u unapređenju energetske efikasnosti pomagati građanima.

Predsednik opštine Ljubovija Milovan Kovačević ističe da je teže uraditi projekte za velike stambene zajednice.

"Morali bismo prvo da razmišljamo, da li možda krenuti od velikih stambenih zajednica, jer je tu malo teže uraditi projekte", rekao je Kovačević.

Iz Budžetskog fonda energetske efikasnosti do sada su sređena 53 objekta. Neki sredstva dobijaju drugi put, Kruševac treći, a Ljubovija i Svilajnac već četvrti put.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 18. jun 2019, 10:31) - Боки [neregistrovani]

Не иде

Не иде то у Србији тако лако, нађите на интернету и прочитајте проблеме које су појединци имали са ЕПСом због панела. (нпр. Џокићи са Вождовца)

(utorak, 18. jun 2019, 10:17) - Markovljev [neregistrovani]

Pravi put

Za Srbiju je pravi put dotiranje masovne ugradnje solarnih panela po zgradama i kućama, jer cena panela opada a životnost se produžuje a kako neko reče, neće moći do nedogledna da država subvencionira cenu struje i održava socijalni mir. Imamo najnižu cenu struje u Evropi a sunce nam greje i svetli sve više i više, pa ne samo solarni paneli na elektriku ali i solarni grejači vode mogu Srbiji da donesu ogromne uštede i mogućnost na prelazak na realnu cenu struje i tople vode a da ljudi zbog toga neplaćaju više, jer će biti dobavljači tih energenata. Skoro zvuči kao perpetummobile, ali je to tako.
Da bi se to realizovalo je ali potrebno da se probude i vlasnici zgrada koje su privatizovane, danas imaju kao Upravnike, ali nikoga neinteresuje šta sa tom zgradom učiniti za kvalitetnije stanovanje, manju potrošnju energie (Izolacije fasada, zamena prozora, efikasnije merenje portošnje i slično) kao da je to i dalje tudja briga iz vremena kada je to vlasnila država ili firme.

(utorak, 18. jun 2019, 10:02) - Gastarbajtovanje [neregistrovani]

U komšiluku sam prvi put video...

samohodnu mašinu robota dok se kreće,klizi po panel krovu i pere ploče!-Dva radnika sve prate sa sigurne udaljenosti i sa daljinskim upravljačem !

(utorak, 18. jun 2019, 09:34) - anonymous [neregistrovani]

Lokalne samouprave

će po običaju ta sredstva da potroše na plate, jer svaka ima višak zaposlenih.

(utorak, 18. jun 2019, 07:45) - anonymous [neregistrovani]

Isplativo, negde

U Arizoni čovek plaćao leti veći račun za struju zbog centralnog klima uređaja za veliku kuću. Pozvao firmu koja rentira solarnu opremu uz besplatnu instalaciju. Sada plaća tu rentu a višak struje, kada se dobije prodaje elektro distribuciji. Sada mu je račun duplo manji nego pre.

(utorak, 18. jun 2019, 00:54) - anonymous [neregistrovani]

odgovor za neisplativost

Nikako vam nije dobra racunica:
3kw sistem ne kosta ni 2000e po trenutnim cenama. Ne racunam ugradnju ali eto neka je jos 1.000e!
Ako je dan 10sati prosecno to dodje 30kwh dnevno * 365 dana = 10.950 kwh godisnje... Ajde da racunamo 10.000kwh godisnje
7din * 10.000kwh = 70.000kwh skoro 600e godisnje! Vec za 5god se itekako isplati!!!
Pritom struja iz obnovljivih izvora bi trebalo da vredi minimum 20din/kwh tako je svuda na zapadu(subvencionira se). Tako da bi se ovaj sistem isplatio i posle 2 god! Pozdrav

(ponedeljak, 17. jun 2019, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

Neisplativost

- Cena opreme(paneli ,inverter ...) za oko 3000 kWh godisnje oko 3000€ ili 354000 RSD
- Cena el. energije u Srbiji 7 din din/kWh
354000 RSD/ 7 RSD/kWh=50571kWh ili oko 16 godina