Kvalitet roda određuje cenu oblačinske višnje

Ovih dana počinje jedan od najvažnijih poljoprivrednih poslova u Topličkom okrugu – berba i otkup višanja. One se u Toplici gaje na više hiljada hektara.

Dragan Paunović iz Privredne komore Srbije kaže da se u ovom trenutku završene pripreme i kod otkupljivača i proizvođača.

"Izvoznici budno oprate šta se dešava na tržištu. Stanje proizvodnje, bez obzira na vremenske prilike je solidno. Očekujemo da prinos višnje, pre svega u Topličkom okrugu bude na nivou prošlogodišnjeg roda. Imajući u vidu klimatske promene i nemogućnost berbe u dužem vremenskom intervalu, teško je u ovom trenutku prognozirati i mislim da će biti problema u onim udarnim terminima za branje oblačinske višnje", rekao je Paunović. 

U nedelju je otvorena nova fabrika za preradu voća u selu Grguru kod Blaca.

"To je svakako jedan viši stepen prerade voća. U pitanju je organska proizvodnja. Ovo je jedan dodatni nivo prerade koji je poželjan u Srbiji i koji je neophodan za opštinu Blace, deo opština Kuršumlija i Brus. To je najveći iskorak koji se dogodio na području Topličkog, Nišavskog i Pirotskog okruga", istakao je Paunović.

Prema njegovim rečima, najveći problem su prihvatni kapaciteti oko "špiceva" berbe jer voće treba skladištiti, pa onda preraditi.

"Po mojoj proceni tih skladišnih prostora nema i na tom pitanju treba posebno raditi", dodao je Paunović.

Otkupna cena je, kaže, odnos tržišta, ponude i potražnje.

"Otkupna cena kod par proizvođača istaknuta na 50 dinara, to je akontna cena. Pretpostavljam da će se oko 50 dinara i kretati otkupna cena. Usloviće svakako kvalitet višnje i ponuda koji u nekim trenucima mogu da povećaju ili smanje cenu", zaključio je Paunović.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 22. jun 2019, 12:24) - Grana cakic [neregistrovani]

Otkup visnje

Znate li koliko se mi mucimo dok dodje berba? Platimo radnike, bojimo se vremenskih nepogoda jer to nam je godisnji prihod, platimo naftu, sredstva za prskanje. Gde je nasa zarada? Da li ova zemlja misli na zemljoradnike, od cega cemo lekove da kupimo?

(četvrtak, 20. jun 2019, 12:56) - anonymous [neregistrovani]

Visnja

Visnje u Zitoradju i Prokuplju,placaju od 30.do 40 din,recite gde to otkup ima za 50 ili 60 din. Ovde propast sa ovu cenu

(sreda, 19. jun 2019, 13:15) - anonymous [neregistrovani]

cena visnje

to je vest iz 2017. godine.Kliknite na opsirnije i dobicete celu vest ali sa datumom iz 2017.godine.I meni je zao sto nije bar tolika cena.

(sreda, 19. jun 2019, 10:11) - Mihajlo [neregistrovani]

Visnja

A kako doci do njih? Nije svuda isti otkup...

(sreda, 19. jun 2019, 10:06) - Mihajlo [neregistrovani]

Visnja

Ali je l to prva klasa 60 din ili druga? I kako se to odredjuje?

(sreda, 19. jun 2019, 09:51) - Borko [neregistrovani]

Cena višnje 2019

Mala dopuna, upravo sam pročitao na http://www.agropress.org.rs/lat/details/itemlist/tag/otkup?limit=10&start=30

Otkupna cena višnje 80-90 rsd/kg

I ako je to tačno ovo je jedna od retkih godina. :)

(sreda, 19. jun 2019, 09:44) - Borko [neregistrovani]

Cena višnje 2019

U južnom Banatu tvrde da će otkupna cena biti 60-65RSD/kg. Ako pričamo o beračima pročitao sam da u topličkom kraju plaćaju 20rsd/kg. Prošle godine su berači u Vojvodini imali oko 200rsd/gajbica ove računam da će biti isto.

Pozz

(ponedeljak, 17. jun 2019, 21:40) - anonymous [neregistrovani]

Ljudi koja je cena i višnje i radnika

Cena višnje i radnika ovo je ludnica