Hoće li se menjati cene na srpskim pumpama

Posle četvoromesečnog rasta, cene sirove nafte od polovine maja su padale. To je, u proteklih desetak dana, pojeftinilo derivate na našim pumpama, tek za oko dinar. Od petka, međutim, cena crnog zlata ponovo raste, barel je premašio 63 dolara. Ušli smo u sezonu godišnjih odmora, kada je potrošnja goriva najveća. Šta se očekuje na svetskom i našem nafnom tržištu?

U poređenju sa cenama u regionu dizel je samo u Albaniji i Grčkoj, a gas za automobile u Grčkoj i Mađarskoj, skuplji nego kod nas. Po ceni benzina i dalje smo u sredini lestvice. U naftnim kompanijama kažu da su, s obzirom na troškove, cene realne.

"Najveći trošak u svemu je, naravno, nabavka nafte, pošto je Srbija izuzetno zavisno uvozna. Negde 80 posto derivata koji se potroše u Srbiji ili je dobijeno preradom uvozne nafte ili su direktno uvezeni derivati. Dakle, ne možemo se izolovati od uticaja svetskog tržišta. Sve ove promene nisu tako drastične. Ne možemo sigurno očekivati neke velike promene na srpskom tržištu", objašnjava Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

A neizvesnost na svetskom naftnom tržištu podgreva iščekivanje novih poteza OPEK-a i Rusije o smanjenju proizvodnje nafte.

Podsetimo, njihov šestomesečni sporzum o manjoj proizvodnji za 1,2 miliona barela dnevno, važi do kraja juna. Rusija se još ne izjašnjava a u OPEK-u se nadaju produžnju tog dogovora.

"Što se tiče OPEK-a, produženje sporazuma je gotovo dogovoreno. Nadam se da ćemo biti jedinstveni. Na tržištu nafte još nije postignuta idealna stabilnost, a cene su pod uticajem faktora koji su van kontrole OPEK-a", rekao je ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih.

Ni o ceni barela nema saglasnosti. OPEK-ova računica pokazuje da im ni 70 dolara za barel nije dovoljno da pokriju ulaganja u nova istraživnja. Rusija pak, nije za drastična povećnja.

"Prosečna cena oko 60-65 dolara po barelu je sasvim zadovoljavajuća, ne moramo da ih dižemo do maksimuma. Već imamo pristojnu maržu u korist budžeta", ukazao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak smatra da se danas ne možemo govoriti čak ni o sutrašnjim cenama.

"Osnovni faktori koji određuju cenu nafte, a to je ravnoteža između ponude i potražnje je na poslednjoj poziciju u odnosu na faktor kojem doprinose vesti o sankcijama i trgovinskim ratovima. To je nešto nepredvidivo", naveo je Novak.

Svetsko naftno tržište dodatno je već pod velikim uticajem pada proizvodnje u Iranu i Venecueli zbog američkih sakcija i kriza u Libiji i Nigeriji.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. jun 2019, 21:44) - anonymous [neregistrovani]

Nema veze sa akcizama

Trenutne cene se, i u dinarima i u evrima, ubedljivo najviše u istoriji. Istovremeno, cena najkvalitetnije brent nafte je na polovini svog istorijskog maksimuma, dok je nafta koja se uvozi u Srbiju na nivou od 53 dolara za barel i to već desetak dana. Ali mediji o tome združeno ćute. Kada je nafta koštala ovoliko pre nekoliko godina, cena goriva u Srbiji bila je oko 25 % niža nego sada. Sve te podatke lako je proveriti na Internetu, koga ne mrzi.

(ponedeljak, 10. jun 2019, 10:21) - Maximus [neregistrovani]

Objasnjenje !!!

AKCIZEEEE VECE !!! to je objasnjenje drugog nema,ne samo za gorivo za sve gde ima enormne razlike u cenama u odnosu na region to su u pitanju akcize tih drzava. A nasa drzava je vodeca u regionu po tom pitanj.

(ponedeljak, 10. jun 2019, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

cena nafte

Hoce li mi neko objasniti ,kako je gorivo u BIH jeftinije prosecno 50 din od goriva u Srbiji.Posto se zna da BIH uvozi gorivo iz Srbije.A usput placaju I carinu I PDV na gorivo.Dokle ce da se laze narod sa izgovorom o ceni barela nafte na svetskom trzistu.

(ponedeljak, 10. jun 2019, 09:44) - anonymous [neregistrovani]

Moja teorija

Moraju politicari da podizu cene goriva jer je to velika stavka u punjenju budzeta. Ionako nam je privreda u vodi do grla.

(ponedeljak, 10. jun 2019, 09:32) - anonymous [neregistrovani]

Hoce,hoce

Na vise.

(ponedeljak, 10. jun 2019, 09:17) - GP [neregistrovani]

CENE

Ovi menjaju cene goriva samo kada barel raste, kada pada prave se ludi. Srbija ima najskuplje gorivo u Evropi. Ljudi iz zapadnih pogranicnih mesta idu u Republiku Srpsku i sipaju gorivo.

(ponedeljak, 10. jun 2019, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

????

Imate iste cene goriva kao u Švajcarskoj samo napred