Konstruktivni dijalog privrede i pravosuđa

Pravosuđe i vladavina prava nalaze se na prvom mestu prioriteta za unapređenje poslovnog okruženja, rekla je Jelena Pavlović, predsednica Američke privredne komore na poslovnom ručku sa ministarkom pravde Nelom Kuburović.

Prema rezultatima istraživanja o poverenju i zadovoljstvu investitora, koje sprovodi Američka privredna komora – značaj efikasnosti pravosuđa i vladavine prava za članice Američke privredne komore je iz godine u godinu sve veći, a ova oblast je prvi prioritet za unapređenje poslovne klime za 74 odsto ispitanika.

Najveće prepreke čak 82 odsto ispitanika vidi u dužini sudskih procesa, ali i u nedostatku adekvatnih znanja i specijalizacije sudija, posebno u komplikovanijim privrednim i finansijskim sporovima, saopštila je Američka privredna komora.

"Prepoznali smo probleme naših članova, i uz partnerstvo Ministarstva pravde, sprovodimo konstruktivni dijalog privrede i pravosuđa, koji predviđa seriju tematskih okruglih stolova sa predstavnicima pravosudnih funkcija na svim nivoima, u različitim oblastima poput radnog prava, stečaja, izvršenja, poreskih postupaka, parničnog postupka, nelegalne trgovine i zaštite prava intelektualne svojine i imovinsko-pravnih odnosa", rekla je Jelena Pavlović.

Dodaje da je cilj okruglih stolova otvoreni dijalog sa predstavnicima pravosuđa, kako bismo zajednički došli do predloga za prevazilaženje postojećih problema i bolje i efikasnije sudstvo za privredu i građane.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da postoji izuzetno profesionalna i dobra saradnja između Ministarstva pravde i Američke privredne komore, koja traje već godinama, kao i da je takva saradnja uspostavljena još već prilikom izrade Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji se danas primenjuje.

Kuburovićeva je ukazala da se upravo radi na izmenama tog zakona i da i danas predstavnici Američke privredne komore aktivno učestvuju u izradi teksta nacrta novih zakonskih rešenja.

Predsednica Američke privredne komore izrazila je zahvalnost Ministarstvu pravde za institucionalno partnerstvo u sprovođenju ove inicijative, i posebno istakla važnost činjenice da je Ministarstvo pravde prihvatilo da na osnovu preporuka i zaključaka koji iz nje proizađu pripremi planove koji bi mogli da se primenjuju već od naredne godine.

Godišnje istraživanje o poverenju i zadovoljstvu investitora, Američka privredna komora već šestu godinu za redom sprovodi među svojim članicama.

broj komentara 0 pošalji komentar