Potencijal za dalju saradnju sa Kinom, posebno u oblasti poljoprivrede

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je u Beogradu sa delegacijom Političke konsultativne konferencije NR Kine grada Guangdžoua koju predvodi potpredsednik Ju Jianše.

Tomislav Nikolić navodi da Srbija nema ograničene okvire saradnje sa Kinom.

"Na našem primeru uče se i zemlje članice Evropske unije koje su takođe veoma zainteresovane da sarađuju sa vašom državom", naveo je Nikolić, navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom.

Dodaje da se od potpisivanja Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, saradnja na najvišem političkom nivou prelila se i na srpske privrednike i građane.

"Sa Kinom smo započeli saradnju u oblasti infrastrukture i saobraćaja, a nastavili u oblasti industrije. Veliki potencijal za dalju saradnju postoji i u oblasti poljoprivrede, posebno u Vojvodini koja ima veoma plodnu zemlju. Investiranje u proizvodnju hrane bilo bi od obostranog interesa", istakao je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

Dodaje da bi u oblasti turizma Srbija mogla mnogo da ponudi Kini, jer, kako kaže, Srbija ima i mnogo lekovitih banja, kojima nedostaje kapital kako bi se osavremenile. 

Pozvao je potpredsednika i članove delegacije Političke konsultativne konferencije grada Guangdžoua, da se obrate Nacionalnom saveta za svaku ideju, inicijativu, podršku, eventualni zastoj u realizaciji dalje saradnje sa Srbijom, jer, kako kaže, članove Nacionalnog saveta čine devet članova Vlade, potpredsednici, ministri Vlade Srbije.

"Tradicionalno dobri odnosi Srbije i Kine"

Potpredsednik Političke konsultativne konferencije grada Guangdžoua Ju Jianše navodi da danas svaki građanin Kine zna da Srbija i Kina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, koji se konstantno produbljuju.

Dodaje da je glavni cilj posete da se što bolje upoznaju sa situacijom u Srbiji, i da se informišu o mogućnosti unapređenja saradnje dve zemlje.

"Udaljenost Kine i Srbije za nas nije problem, za nas je bitno da je Srbija privredno stabilna i sigurna zemlja", ističu gosti iz Kine.

"Grad Guangdžou ima neverovatan privredni rast, i u našem gradu privatne kompanije su postale ozbiljan konkurent državnim kompanijama. Želimo da iskoristimo posetu Srbiji, kako bismo uvideli u kojim sve oblastima naše privatne i državne kompanije mogu pronaći partnere. Posebno smo zainteresovani za poljoprivrednu saradnju", naveo je Jianše.

Prema oceni kineske delegacije, Srbija ima dobru klimu i plodnu zemlju za šta smo izuzetno zainteresovani, jer građani našeg grada sve više pažnje posvećuju zdravoj ishrani.

" Imamo želju da dalje sarađujemo sa Srbijom i njenim narodom", poručio je Jianše.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво