Domaća privreda i evropska pravila, Srbija veći katolik od pape

Carinski ratovi svetskih sila mogli bi da dovedu ne samo do nove globalne ekonomske krize već i do zaokreta u vođenju nacionalnih privreda, kažu stručnjaci. Budući da se u kolevkama slobodnog tržišta sve više poseže za zaštitnim merama, RTS je proveravao da li i pod kojim uslovima male države poput Srbije mogu da štite strateške grane svoje privrede.

Ono što je za Ameriku nafta, za Nemačku auto-industrija, za Srbiju je proizvodnja hrane. Čini četvrtinu domaće prerađivačke industrije i donosi petinu zarade od izvoza. Ipak, uvođenje carina ili kvota velikim ekonomijama od kojih Srbija uvozi hranu bila bi štetna i opasna, jer luksuz da krše pravila igre imaju samo moćni igrači, kažu analitičari.

Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta smatra da bi trebalo razmisliti o povećanju kvaliteta uvezenih roba.

"Kada govorimo o uvozu, ja bih svakako makar nošen tim talasom rasta protekcionizma u svetu u ovom trenutku razmislio na koji način da podignemo ili povećamo kvalitet uvezenih proizvoda. Dakle, ne moramo da uvozimo apsolutno sve što nekome padne na pamet", kaže Nikolić.

"Srpskim kvalitetom" protiv lošeg uvoza

Kompanije koje su na uvozu jeftinih sirovina upitnog kvaliteta izgradile imperije u Srbiji, ne mogu da utiču na vlast da im dozvoli nastavak takvog poslovanja, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Smatra da država ponekad mora da interveniše. Ipak, neće se baviti zabranama, koliko jačom promocijom domaćih proizvoda koji nose oznaku "srpski kvalitet".

"To je roba koja mora imati određeni kvalitet da bi mogla nositi epitet da je poreklom iz Srbije i kao takvu da je promovišemo u javnosti kako bismo povećali potrošnju robe koja potiče sa ovih prostora", kaže Nedimović.

Ministar ocenjuje da je Srbiji to dozvoljeno da radi. "Mi jesmo deo evropskih integracija, moramo da otvorimo svoje tržište, ali isto tako da na ovaj način čuvamo svoju osobenost", ističe Nedimović.

RTS-u iz Ministartva trgovine ni posle dve nedelje nije stigao odgovor na pitanje kako bi Srbija još mogla da zaštiti svoje tržište.

"Trgovinski lanci ugrožavaju domaće brendove"

Potrošačka udruženja smatraju da domaće brendove posebno ugrožavaju trgovinski lanci.

Nenad Bumbić, potrošački savetnik, navodi da trgovinski lanci preferiraju da im proizvođači proizvode neke njihove brendove i to često postavljaju kao uslov za saradnju.

"Pošto je veća zarada trgovinskim lancima na njihovim brendovima, oni i preferiraju takav oblik saradnje. Tako da veliki deo naših velikih proizvođača dobar deo svojih proizvoda plasiraju upravo preko trgovinskih marki", objašnjava Bumbić.

Čini se da se Srbija odrekla ekonomskog patriotizma onda kada je prekinula kampanju "Kupujmo domaće".

Poštujući evropska pravila kojih se ni u Uniji ne pridržavaju, ispali smo veći katolici od pape. Na primer, Hrvatska decenijama propagira "kupujmo hrvatsko", a sličan državni projekat na delu je i u Sloveniji.

broj komentara 10 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. maj 2019, 10:02) - anonymous [neregistrovani]

Kupujmo domaće

Kajmak, čvarci, sirup od maline, Rubinov vinjak nema niko u svetu.
A ima tu još koje čega dobrog.

(ponedeljak, 27. maj 2019, 09:58) - Игор [neregistrovani]

Држава ништа није крива

Деценијама, тачније од 1945 се уништива село из разних политичких, економских, социјалних и других разлога. Да не идемо у дубину јер код нас сви воле кратко и јасно. Ко нама брани да у продавници купујемо домаће!? Ја увјек купујем Росу, Пролом... а ако нема питам трговца зашто нема домаћих производа и да ли ће бити. Често сам због таквих ставова био изругиван. Престаните да кривите за све државу, господо ми смо држава и ми смо апатични према свему .

(ponedeljak, 27. maj 2019, 04:50) - anonymous [neregistrovani]

POMOZITE,

Nase poljoprivrednike, I ostavite se globalizma. To srecu I dobru ekonomiju, nije nikom donelo.

(ponedeljak, 27. maj 2019, 03:27) - anonymous [neregistrovani]

Hrana

Sad ste se setili da pricate o hrani kad su seljaci napustili imanja i rasprodali stoku I mehanizaciju? Evo me u Austriji gde zivim i placam porez, kao i mnogo mladih ....

(ponedeljak, 27. maj 2019, 03:25) - nb [neregistrovani]

Kupujmo domace je...

...jedini nacin potsticanja nase ekonomije a ne neke tudje. Nema niceg loseg u tim reklamama. Jer to cine sve pametne zemlje tj. pametni ljudi. "Susjedi" se ne stide kad to rade, a sta je sa nasom svescu? U Kanadi reklamiraju "kupujte lokalno" i to je sasvim normalno. I kod nas u Srbiji bi trebalo biti sasvim normalno cuti ili ptocitati "kupujmo domace", "kupujmo srpske proizvode" itd. Izbor je lak: nasa ili njihova ekonomija tj. novcanik.

(ponedeljak, 27. maj 2019, 00:46) - anonymous [neregistrovani]

Re: "Veca riba guta manju"

To je istina. A "da bi se jedan covek obogatio, deset drugih mora da osiromase", nije istina. Vece kompanije su sastavljene iz one "desetorice koji treba da budu siromasni", deset je uvek jace od jednog i oni "gutaju onu malu ribu" koja je samo jedan covek. Druga je stvar sto nasih desetorica neznaju da budu poshteno zajedno nego se njih desetorica odvoje u usamljenike a jedan ne moze da uradi nishta sto mogu desetorica. Dok se ovo ne shvati i dok se ne prihvati, niko nece ici napred, ni drzava. U kapitalizmu ne treba niko ni od koga da otima ili krade. To je nekada radila "drzava" i zato je moglo da se pojedinci obogate a deset njih da osiromashi.

(nedelja, 26. maj 2019, 22:06) - Rada [neregistrovani]

Ima dobre domaće robe

ali mediji nikad ništa ne objavljuju o njima. Naši sokovi i džemovi su superiorni u odnosu na uvozne, ariljski veš je svetskog kvaliteta, ima radionica u gradovima gde su nekad bile velike fabrike obuće koje prave solidnu obuću i za Italijane, mnoge domaće konfekcije su odlične, oklagija i kuhinjskih daščica ima odličnih i na pijaci, od bukovine. Moja generacija je imala predmet "domaćinstvo" gde smo stekli znanja da razlikujemo dobar kvalitet odeće i prehrambenih proizvoda. Današnje generacije to nemaju. Ni vaša tv, koja je javni servis, nema emisiju koja bi obučavala kupce kako da prepoznaju kvalitetan proizvod. A neko na tv treba i da kaže javno, pa neka se globalisti ljute, da kad kupujete nemački, turski, grčki albanski proizvod vi punite nemački, turski, grčki, albanski budžet a ne srpski. Niko to, ni iz vlasti, ni iz opozicije ni od silnih eksperata, nije rekao, kao da se boje-optužiće ih neka NVO da su nacionalisti. Kad ćemo kao narod da sazrimo i da naučimo kako da branimo svoje interese i to prvenstveno ekonomske-bez jake ekonomije nema ni jake države.

(nedelja, 26. maj 2019, 21:27) - ,," [neregistrovani]

Купујмо само Наше

Зрно по зрно...
Сваки пут кад се купи нешто што није произведено у Србији или Српској, нападамо сами себе.
Па сад, колико велика куповина, толики и напад.
Врло једноставно, без кукања и питања зашто, и како после.
Зрно по зрно...

][
][

(nedelja, 26. maj 2019, 21:12) - anonymous [neregistrovani]

Zasto nema

U Srbiji vece i stalne propagdne akcije kupujmo srpsko,a ujedno i Privredna komora i Ministarstvo treba da poticu proizvodjace raznim merama na podizanju kvaliteta srpskih prehrambenih proizvoda.

(nedelja, 26. maj 2019, 21:08) - anonymous [neregistrovani]

Veca riba guta manju...

Cim otvorite trziste i ne stitite se carinama u drzavu vam dolaze jeftinije robe jer jace drzave vise subvencionisu svoju proizvodnju nego sto vi to radite pa im je proizvod jeftiniji od vaseg.A,jos kad narod ima slabu kupovnu moc,on onda bira jeftinije a ne bolje i zato se ne postuje parola "kupujmo domace". Zasto poljoprivrednici iz Slavonije napustaju Hrvatsku a njive ostaju puste?Pa,zato sto su svi uvozni poljoprivredni proizvodi sa Zapada EU jeftiniji od domacih i domace farme propadaju,a narod napusta drzavu u potrazi za poslom..
Dakle,EU su formirale Njemacka i Francuska kako bi sve ostale clanice otvorile svoja trzista za njihove kvalitetnije robe,a da bi se jedan covjek obogatio drugih deset mora osiromasiti,to je prirodni zakon.
Zato,ne treba ulaziti u EU nego s njom napraviti ugovor o partnerstvu,kao sto je uradila pametna Svajcarska koja pusta robe u drzavu koje joj odgovaraju,a odbija one robe koje konkurisu njihovim.