Penzioneri zadovoljni predloženim rešenjem

Iako je razmatrano čak pet formula za usklađivanje penzija, koje donose predvidivost u rastu penzionerskih primanja, Vlada, prestavnici MMF-a, Savez penzionera i Fiskalni savet, saglasni su da je "švajcarska formula" najbolje rešenje. Ostaje da se u oktobru to i usvoji i odredi dinamika povećanja penzija.

Povišica koja bi zavisila od  udela rasta potrošačkih cena, plata ili kretanja bruto domaćeg proizvoda imala je pet načina za obračun. Iako ih je ponudio Fiskalni savet, U Savezu penzionera o odabranom modelu nemaju dilemu.

"Pa ustvari to je naše rešenje, i poslednjih sedam meseci, sproveli smo javnu raspravu u svim organizacijama penzionera a nas je 650 hiljada", kaže Vasilije Bjelobrković iz Saveza penzionera Srbije.

Iako prostor za povišice plata i penzija zavisi od rasta ukupne ekonomije, to što procenat bruto domaćeg proizvoda nije u "švajcaskoj formuli", ne znači da ona osim rasta penzija, nema i to u vidu.

Obezbeđuje da se penzije uvek usklađuju delom sa inflacijom, tako da se one realno ne umanjuju, čak šta više da se uvećavaju delimično i prema rastu plata. To je ono što čini penzioni sistem održivim, to jest ukupne isplate za penzije u odnosu na ono što je stvarni ekonomski proizvod zemlje drže u prihvatljivoj ravnoteži", kaže Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.

Povišica koja po ovom modelu, na osnovu ovogodišnjih parametara, sleduje dogodine penzionerima, za sada je na nivou procena.

Na primeru protekle 2018. godine u kojoj su prema zvaničnoj statistici potrošačke cene porasle dva odsto, a plate šest procenta, po švajcarskoj formuli penzije bi bile uvećane za četiri proceta.

Takvu formulu uvećanja penzija imali smo od 2002. do 2006. godine, a potom i učešće BDP-a.

"U ovom trenutku nemamo mnogo detalja, ali ono što je izvesno je da se penzije po švajcarskom modelu svakako neće uklađivati četiri puta godišnje, kako je bilo tada, sada jednom u najboljem slučaju dva puta godišnje", kaže Anđelka Jekić, analitičarka.

Vasilije Bjelobrković kaže da bi penzioneri bili spremni da prihvate i godišnje usaglašavanje, jer imaju ogromno strpljenje, a i razumevanje za državu.

Cilj je da rast penzija ne poveća njihov udeo u bruto domaćem proizvodu koji je sada na prihvatljivih 10,5 odsto. Najbolji način za to je dalji ekonomski rast.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво